top of page

Вакцинисано 3,14 милиона Мађара

Суочен са недовољним интересовањем Мађара за вакцинацију, премијер Виктор Орбан је позвао грађане да се имунизују против корона вируса, додајући да је реч о индивидуалној одговорности и заштити и да вакцинација спасава животе.


Орбан је за државни Радио Kошут рекао да је више од 3,14 милиона Мађара добило прву дозу вакцине, а да је преко 1,3 милиона добило обе дозе. Додао је да је током јучерашњег дана од последица корона вируса преминула 241 особа, углавном старијих лица, а да је број људи у болници пао испод 10.000 на 9.459, док је на респиратору 1.117 људи. Орбан је навео да је у болници и 27 деце млађе од 14 година, а да су од тог броја двоје на респиратору.


До сада се, према његовим речцим, пријавило укупно 4,21 милион људи за вакцинацију. Орбан је рекао и да није истина да, када се вакцинише 60 до 70 одсто становништва, остали неће морати да се вакцинишу: "Нико не може да побегне од вируса, а вакцинација појединцима може пружити заштиту и спасити живот".


Рекао је да ће наредних шест недеља бити одлучујуће за епидемију и да би Мађарска ускоро могла да удвостручи број вакцинисаних људи.


Према ранијим најавама, настава у нижим разредима основних школа и обдаништима почеће у понедељак, а у вишим разредима и средњим школама 10. маја. Часови на универзитетима одвијају се и даље на даљину. Ресторани и кафићи су од новембра затворени, док је прелазак државне границе крајње отежан.

Comments


bottom of page