top of page

Варга: ЕУ наставља примену двоструких стандарда

Дебата о владавини права може напредовати само ако се „политички мотивисани дискурс“ у Европској унији замени „непристрасним, међународним уставним дијалогом“, рекла је одлазећа мађарска министарка правде за МТИ, уочи састанка министара за послове ЕУ у Бриселу .„ЕУ, нажалост, наставља да примењује двоструке стандарде по том питању“, рекла је Јудит Варга. Што се тиче дневног реда састанка, она је истакла да су лидери држава чланица одбацили ревизију дугорочног буџета блока за 2020. Европска комисија је игнорисала ту одлуку када је тражила додатна средства, „али не може да објасни зашто је понестало новца“, каже Варга.


"Пакет амандмана садржи 50 милијарди евра намењених за подршку Украјини у наредне четири године, али без појашњења колико ће од тог новца бити дато као помоћ, а колико као кредит. ЕК је такође затражила даљу исплату од држава чланица за административне трошкове, иако се од земаља чланица очекује да сносе терет инфлације изазване санкцијама Русији и економским изазовима енергетске кризе", додала је она.


Варга истиче да је „највећа грешка у принципу то што су средства тражена у време када неке земље чланице, међу којима је и Мађарска, тек треба да добију финансијска средства из средстава за отпорност и опоравак".


"Мађарска је показала солидарност када је ратификовала зајам који су државе чланице заједно узеле током пандемије корона вируса. Од тог зајма наша земља није добила ни цента, из измишљених разлога. То питање мора да се реши пре него што ЕУ настави са другим питањима", рекла је она.


У међувремену, ЕУ не би требало да доноси одлуке којима се обавезују државе чланице на финансирање великих размера, без разјашњења детаља, поручила је мађарска министарка.

Comments


bottom of page