top of page

Очекује се 360.000 Украјинаца у Мађарској

Избеглице из Украјине у Мађарску могу да уђу безбедно, а пошиљке помоћи одлазе као приоритетне до граничних прелаза Мађарске и Украјине, рекао је министар финансија Михаљ Варга после посете граничном прелазу Захоњ.


Министар је рекао да је од 24. фебруара границу прешло преко 200.000 избеглица и да су упркос ратној ситуацији, преласци протекли у миру и били добро организовани.


Власти су се, како он каже, потрудиле да се прихват избеглица обавља што брже и на хуман начин. Процењује се да би, укључујући и избегле преко Румуније, број Украјинаца који долазе у Мађарску могао достићи 360.000


"У току је највећа хуманитарна акција у историји Мађарске, у којој велику улогу имају и службеници који раде на граници. Мађарска царина је увела поједностављену процедуру првог дана сукоба, како би помогла избеглицама да уђу без одлагања. Оваквим приступом Мађарска такође показује добар пример другим земљама“, рекао је он.


Царинске власти су дале приоритет за више од 1.500 пошиљки помоћи које одлазе за Украјину, без потребе за дуготрајном писаном администрацијом, рекао је Варга.


Министар је поновио да је безбедност Мађарске и мађарског народа највећа брига владе и да су уложени сви напори да се спречи прелазак оружја у оба смера. Он је изразио наду да ће избеглице које стижу у Мађарску поштовати прописе и пријавити поседовање било каквог оружја које би могли да носе, јер на тај начин могу да спрече санкције.

Comments


bottom of page