top of page

Варга: Зауставити империјализам Брисела

"Институције ЕУ морају да поштују национални идентитет, политички и уставни систем држава чланица", истакла је министарка правде Јудит Варга у објави на Фејсбуку.


Варга је својом објавом одговорила на саопштење Европске комисије од четвртка, у коме се изражава "озбиљна забринутост због одлуке пољског Уставног суда, којом се утврђује да су неке одредбе оснивачких уговора ЕУ у супротности са пољским Уставом".


"Према већинском мишљењу пољског Уставног суда, чланство у ЕУ не значи да Суд правде Европске уније може поништити националне уставе или да је Пољска свој суверенитет у потпуности пренела на Европску унију", сматра Варга.


Она је, попут премијера Орбана, поздравила одлуку пољског суда, додајући да се „империјалистичке амбиције Брисела морају зауставити“. Додала је да Мађарска, као и Пољска, "верује у темељну вредност суверенитета и самоопредељења".


„У потпуности разумемо пољски одговор, који је изазван лошом праксом институција ЕУ, чиме је прекршен принцип делегирања овлашћења. Дошао је тренутак да се блокира тајни пренос овлашћења ЕУ. Они не могу ограничити национални суверенитет", истакла је мађарска министарка правде

Comments


bottom of page