top of page

Варга: Казнићемо Будимпешту ако не плати

Мађарски министар финансија  Михаљ Варга критиковао је руководство Будимпеште због неплаћања пореза. Он је у интервјуу за онлајн издање пословног дневника "Вилагаздасаг" рекао да је „без преседана“ то што "становници Будимпеште и предузећа испуњавају своје пореске обавезе, а градоначелник их игнорише”.Допринос солидарности плаћају 724 града, укључујући Будимпешту, најбогатији град Мађарске, рекао је Варга у интервјуу објављеном у суботу, додајући да је таква врста пореза требало да помогне 1.800 места која имају скромнији порески капацитет.


Он је указао на одлуку Курије, мађарског Врховног суда, којом се проглашава да Будимпешта не може бити ни делимично ослобођена обавезе плаћања пореза. Варга је рекао да ће, ако градско веће Будимпеште не испуни своје обавезе, влада „поступити по датим законским одредбама, уз јасне одлуке које доноси правосуђе“.


Што се инфлације тиче, министар је рекао да влада предвиђа просечну годишњу стопу инфлације од 5,2 одсто, за 2024. годину. По њему, таква стопа и даље носи ризике, тако да је било кључно задржати инфлацију и тежити одрживом економском расту.


Влада очекује значајан раст реалних плата ове године, заједно са падом каматних стопа, што ће, како се очекује, довести до раста малопродаје.


"Међународне процене стављају Мађарску међу земље ЕУ са најбржим растом ове године, док је влада предвидела да овогодишњи раст БДП-а износи 3,6 одсто. Рално је да влада у новембру исплати још једну премију за пензионере", верује Варга.


Што се тиче фондова ЕУ, он је рекао да је земља добила 520 милијарди форинти (1,4 милијарде евра) новца ЕУ до 17. јануара и да влада сада ради на откључавању преосталих средстава. Мађарска је прошле године добила 2.200 милијарди форинти из фондова ЕУ и очекује да ће ове године добити најмање 2.000 милијарди, додао је он.


Како истиче, цифре висине буџета биће задржане, али да би могле и да буду измењене ако то постане неопходно касније, током године. Он је рекао да ће буџет за 2025. и пореске промене бити усвојене на пролеће.

Comments


bottom of page