top of page

Варга: Механизам ЕУ уноси правну несигурност

Концепт владавине права који је, како каже мађарска министарка правде Јудит Варга, лансирала левица, користи се као "произвољно политичко средство, да би се заобишле расправе о значајним питањима и избегао дијалог са политичким противницима".


У интервјуу дневном листу "Мађар немзет", Варга је рекла да су Мађарска и Пољска оспориле на Суду правде Европске уније механизам распоселе ЕУ буџета који повезује финансирање ЕУ са владавином закона, јер он по њој озбиљно крши правну сигурност, због чега не би смео да остане на снази.


Јудит Варга је рекла да је увођењем тог механизма прекршен принцип правне сигурности, који подразумева примену закона уз "исход који се може предвидети". Ако овај услов није испуњен, самовоља остаје једина опција, рекла је министарка.


У својој објави на Фејсбуку, у којој је поделила интервју, Варга је рекла да би, ако се примени механизам условљавања, „сви били у великој невољи и вероватно не бисмо ни постигли никакав договор о буџету“. Она је овај механизам упоредила са евентуалном идејом да се кривични закон састоји од једне једине одредбе: мораш да будеш добра особа.

Commentaires


bottom of page