top of page

Варга: Очувати финансијски суверенитет

Управљање повећаним буџетским дефицитом и нивоом дуга унутар Европске уније захтева увођење нове праксе, али то не сме да доведе до тога да Европска комисија преузме још више елемената националног суверенитета од држава чланица, рекао је мађарски министар финансија у Луксембургу.Обраћајући се мађарским новинарима након састанка Савета за економска и финансијска питања (ЕКОФИН), министар Михаљ Варга је рекао да Мађарска, као и друге земље, жели да своју економију врати на стабилан пут раста који је постојао пре пандемије. Стога је фундаментално питање, рекао је, ко ће вршити одређена овлашћења.


Варга је рекао да је такође кључно да национални буџети буду постављени према националним интересима од стране изабраних влада, а не од стране ЕК, појединачних договора или других преференција. Нови систем који има за циљ смањење буџетског дефицита и дуга, могао би бити „изговор“ за ЕК да се још више меша у фискалну политику земаља чланица, рекао је он, додајући да би то такође могло да нашкоди принципу једнаког третмана.


„Планови за овакве промене су скривени маском европског јединства, али заправо имају за циљ преузимање кључних елемената суверенитета држава чланица. Мађарска је посвећена европској сарадњи, али одбија да се одрекне свог националног суверенитета и економског самоопредељења", каже Варга.


Он упозорава да притисак на прихватање реформе не може да иде на рачун интереса држава чланица. Указао је и на поделу север-југ по том питању, рекавши да северне земље чланице желе већу ригорозност, а оне на југу већу флексибилност. Интерес Мађарске лежи у добро осмишљеном систему који је свима прихватљив, рекао је министар.


Такође је истакао важност способности држава чланица да остваре своје интересе, тј. тежње ка економском расту и одговарајућег и пропорционалног управљања дугом. Пакет реформи усредсређен на дуг биће добра вест за Мађарску, рекао је он, додајући да, ако земља успе да управља високом стопом инфлације изазваном високим ценама енергената које су пренете из претходног периода, постоје добре шансе да влада задржу циљни дефицит за наредну годину од 2,9 посто БДП-а.


Мађарски министар је рекао да би земљама које су суседне Украјини требало дати шансу да од својих дефицита одбију повећане издатке, укључујући трошкове заштите граница. Мађарска је потрошила 650 милијарди форинти (1,7 милијарди евра) на заштиту граница откако је изградила заштитну ограду на југу, за шта је од ЕК добила „веома скроман допринос“, навео је министар.


Он је додао да су у току разговори о откључавању финансијских средстава на која Мађарска „има право“ из Инструмента ЕУ за опоравак и отпорност (РРФ).

Σχόλια


bottom of page