top of page

Варга о приоритетима током председавања СЕ

Јудит Варга, мађарска министарка правде, предала је генералној секретарки Савета Европе Марији Пејчиновић Бурић, на састанку у Стразбуру, оквир приоритета током предстојећег мађарског председавања СЕ.


„Мађарска је вековима била одани учесник и креатор у развоја права у Европи. Иако ценимо рад Савета Европе на одржавању дијалога о људским правима, демократији и владавини закона, поштовање културних, правних и историјских традиција сваке нације остаје и даље веома важно, а ово ће бити и најважнији принцип мађарског председавања“, саопштила је мађарска министарка Јудит Варга на свом Фејсбук профилу, након састанка у Бриселу.


Министарка је такође представила програме које је планирало Министарство правде за период мађарског председавања СЕ.


„Састанак је такође пружио прилику за заступање мађарских интереса и разговаре о актуелним питањима у Савету Европе“, рекла је Варга и додала да ће најважнија област мађарског шестомесечног председавања Саветом Европе, које почиње у мају, бити поштовање националних традиција.


Међу приоритетима су, како је рекла, и заштита националних мањина и породице, промовисање дијалога између религија и решавање изазова вештачке интелигенције, сајбер криминала и заштите животне средине.


Варга се обратила и учесницима састанка министарског одбора СЕ, где је потврдила посвећеност Мађарске вредностима СЕ, истичући важност поштовања националних правних традиција и историјских корена.

Opmerkingen


bottom of page