top of page

Варга: Поштоваћемо одлуку Суда ЕУ

Министарка правде у Влади Мађарске Јудит Варга је, реагујући на пресуду Суда ЕУ, оценила да је „примена двоструких стандарда неприхватљива“, нагласивши да сваки универзитет мора да поштује прописе земље у којој се налази.


Осврћући се на случај Централноевропског универзитета (ЦЕУ), који је основао финансијер Џорџ Шорош и који је главнину те институције из Будимпеште преселио у Беч након доношења рестриктивног мађарског закона, Варга је истакла да „није могуће донети законе којима би Шорошев универзитет био привилегован у односу на мађарске универзитете“.


Министарка је, међутим, додала да ће се мађарска влада, "као и увек, придржавати пресуде суда". Она је рекла да се десетак страних универзитета у Мађарској придржавало споменутог закона и да „већина њих није имала проблема у поштовању његових одредби".


Суд ЕУ је поништио мађарски закон о регулисању рада страних високих школа. Нешто раније, у јуну, прогласио је неважећим и закон о регулисању рада невладниних организација. Суд је у свом образложењу навео да "мађарска влада малтретира стране универзитете и организације, а посебно Централноевропски универзитет Џорџа Шороша”.


Тужбу против тога мађарског закона који регулише ову област, поднела је Европска комисија, а Суд ЕУ је пресудио да мађарски закон крши, како уговоре и повељу ЕУ о основним правима, тако и одредбе Светске трговинске организације.


Мађарски парламент је 2017. донео закон који прописује да издавање високошколских диплома претпоставља постојање уговора између Мађарске и земље у којој је седиште страног универзитета. Осим тога, страни универзитет мора да нуди студије и у својој земљи, а те две одредбе доводе у лошији положај страни универзитет у односу на мађарске универзитете, оцениле су судије Европског суда.

Comments


bottom of page