top of page

Варга: Смањујемо јавни дуг и дефицит

Мађарска влада и даље смањује јавни дуг и буџетски дефицит, држећи земљу на путу раста и ове и наредне године, рекао је министар финансија на конференцији коју је организовала Ерсте група у Будимпешти.Ниво развоја Мађарске порастао је на 77,7 одсто просека Европске уније са 66,1 одсто у 2010. години, што је омогућило земљи да престигне Португал, Румунију и Словачку, рекао је Михаљ Варга, наводи се у саопштењу Министарства финансија. Ово, како се истиче, влади даје основу за управљање кризом изазваном санкцијама.


Мађарска економија је прошле године порасла за 4,6 одсто упркос рату у Украјини и без средстава за опоравак, што је знатно изнад просека ЕУ од 3,5 одсто, рекао је Варга. Он додаје да влада предвиђа стопу раста од око 1,5 одсто за ову годину, „а следеће године можемо да се вратимо на стазу раста пре пандемије, од око 4 одсто“, додао је он.


Варга је рекао да ће буџетски дефицит ове године бити смањен на 3,9 одсто БДП-а, док ће јавни дуг у односу на БДП бити смањен на испод 70 одсто, да би у наредним годинама уследила додатна смањења. Кредитни рејтинг Мађарске и успешно издавање обвезница показују да поверење инвеститора у мађарску економију није нарушено, рекао је министар, додајући да је мађарски банкарски сектор остао јак и функционалан чак и у све лошијем међународном окружењу.


Инфлација је на силазној путањи захваљујући мерама које су увеле влада и централна банка и биће сведена на једноцифрене бројке до краја године, рекао је он.

bottom of page