top of page

Варга: Срамно понашање Брисела неће нас зауставити

Брисел не би могао да заустави мађарску економију чак и када би то хтео, рекао је министар финансија Мађарске Михаљ Варга у интервјуу који је данас објавио новински портал Ориго.


Варга је изјавио да се „Европска унија труди да претвори чисто економско питање у политичко”, додавши да се нада да разумно решење може да се пронађе:„Конструктивни смо и кооперативни, али морам да нагласим да срамно понашање Брисела неће утицати на мађарску економску ситуацију”, додао је..


Цитирајући недавне рачунице, Варга је изјавио да би мађарски раст БДП-а могао да премаши шест одсто ове године, „чак иако земља не добије ни један једини цент из ЕУ до краја године”.


Према најновијим проценама, економски раст би могао да буде 5,3 одсто следеће године, а „економија би могла да се опорави од губитака који су настали током претходних 18 месеци пандемије корона вируса”, сматра Варга.


Када је реч о предлозима да се уведе минимални глобални порез, министар финансија каже да „Будимпешта одбија да подржи било какво повећање пореза, посебно оно које би негативно утицало на конкурентност, не само за државу, већ и за стране компаније које послују у Мађарској”.

bottom of page