top of page

Варга: Србија кандидат дуже од деценије

Према мишљењу које је објавила Венецијанска комисија, статус мађарскe мањинe у Украјини могао би да се регулише једноставним амандманом, сматра Јудит Варга, донедавна министарка правде и председница парламентарног Одбора за питања ЕУ. Навела је да Србија и друге земље у региону преговарају са ЕУ више од деценије.Што се тиче проширења блока, она је на конференцији у Мадриду рекла да је Мађарска дугогодишњи поборник проширења европских интеграција на западни Балкан.


„Веома је важно да понудимо стварну перспективу, али можемо прихватити процедуру проширења само на основу стварних заслуга“, рекла је она. Процес интеграције, према њеним речима, треба да поштује национални интегритет и супсидијарност. Навела је да Србија и друге земље у региону преговарају са ЕУ више од деценије.


Фокус на истоку био је на Украјини и Молдавији, али Грузија такође заслужује шансу за придруживање ЕУ, истакла је она и похвалила програм Шпаније за председавање ЕУ, назвавши га „избалансираним програмом у складу са тренутним изазовима са којима се ЕУ суочава“.


Шпански министар спољних послова Хозе Мануел Албарес истакао је демографска питања, која су приоритет и за Мађарску, рекла је она. Демографски изазови биће једна од жаришних тачака мађарског председавања у другој половини 2024. године, а влада истиче конкурентност када му приступа, рекла је она и нагласила да влада има за циљ да „учини своје мере породичне политике популарнијим“ током свог председавања ЕУ.

Comments


bottom of page