top of page

Варга: Шорош директно утиче на одлуке ЕК

Министарка правде Јудит Варга назвала је „нечувеним“ то што Европска комисија дозвољава да на њу директно и индиректно утичу мађарска опозиција и Фондација "Отворено друштво" Џорџа Шороша.


У изјави за агенцију МТИ после састанка министара правде земаља ЕУ у Луксембургу, Јудит Варга је рекла да је извештај о владавини закона ЕК поново доказао да је „ништа друго него средство за вршење политичког притиска“.


Она је рекла да је чињеница да је Немачка, која председава ЕУ, поднела извештај о владавини закона пред Већем за опште послове „такође забрињавајућа из правне перспективе“, напомињући да државе чланице нису постигле консензус око предлога, прошле године: "Разочаравајуће је што је немачко председништво одбацило мој предлог да се дебата о извештају учини јавном", истакла је она.


Варга је цитирала европску посланицу странке Моментум Ане Донат, која је недавно изјавила да је одржавала редовне неформалне консултације са потпредседницом ЕК Вером Јоуровом пре него што је извештај званично представљен, а што је што "Јурова демантовала у интервјуу чешком дневнику“. Каталин Варга је рекла да извештај не сме бити основа за било који облик дијалога о владавини закона у ЕУ.


Што се тиче расправе о заштити климе, која је планирана за другу половину недеље, Варга је истакла да би, пре него што је ЕУ поставила амбициозније циљеве у овој области, требало да процени у којој мери су државе чланице испуниле своје претходне обавезе. Мађарска предлаже да, пре него што ЕУ постави нове циљеве, све државе чланице треба да испуне задатак смањења укупне емисије гасова са ефектом стаклене баште, за 40 одсто до 2030. године, рекла је она.

Σχόλια


bottom of page