top of page

Варга: Штитићемо порески суверенитет

Финансијски пакет који је ЕУ донела ради бржег економског опоравка држава чланица од последица пандемије корона вируса, мораће да буде реализован тако да они који додељују средства поштују право држава да саме доносе пореске прописе, каже мађарски министар финансија Михаљ Варга.


Михаљ Варга присуствовао је састанку министара финансија Вишеградске групе, на којем се разговарало о опоравку економије од пандемије. Министри су том приликом потписали споразум о регионалној сарадњи у области тзв. дигиталне економије и борбе против утаје пореза и прања новца.


"Сарадња Чешке, Мађарске, Пољске и Словачке постала је важан фактор у европској политици, тим пре наш регион постао економски мотор Европе. Сарадња у области пореске политике је средство за јачање борбе против пореских превара. Такође би требало ојачати пореске прописе ЕУ, што би омогућило опорезивање компаније које послују дигитално", додао је Варга.


Према његовим речима, мере Брисела за опоравак ЕУ Мађарска види као пакет који мора да испуни неколико услова, како не би даље оптерећивао буџете држава чланица, и мора да поштује њихов суверенитет у вођењу пореске политике.


Пољски министар финансија Тадеуш Косцински рекао је да је Пољска одбацила концепт везивања исплате средстава ЕУ за питања владавине закона. Он је нагласио да је међународна сарадња кључни фактор у борби против утаје пореза и прања новца.

Comments


bottom of page