top of page

Вархељи демантује оптужбе ЕУ посланика

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи назвао је лажним вестима оптужбе у којима се тврди да је помагао „сепаратистичке активности“ српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика.


Како смо раније известили, на иницијативу ЕУ посланице из редова Моментума, Каталин Чех, 30 посланика у Бриселу је затражило истрагу о наводној улози комесара Оливера Вархељија у помагању "ескалацији сепаратистизма од стране Милорада Додика у Босни и Херцеговини". Посланици су подсетили да је Додик, српски члан трочланог Председништва земље, најавио прошлог октобра да ће се Срби повући из кључних федералних институција БиХ, укључујући војску, порески систем и правосуђе.


"Прошлог децембра, на посебној седници ентитетског парламента Срба, гласано је чак и за опозив њихових званичника из националних институција. Тиме је српски политичар изазвао негодовање ЕУ и САД, које су чак и увеле санкције српском лидеру. Према извјештају Европске комисије који је процурео на једном БиХ сајту, споменута седница одржана је уз одобрење Вархељија", наводи се у захтеву.


Међутим, у интервјуу провладином дневнику "Мађар Немзет", Вархељи је негирао оптужбе и рекао да су „извештаји о томе лажне вести“. Комесар ЕУ је такође нагласио да је његов став о Босни и Херцеговини јасан и доследан. „Очекујемо да се босански Срби врате у Владу, у Парламент, у рад Председништва. Ни Босна и Херцеговина ни Република Српска немају интерес да се држава распадне, да се онемогући рад институција. То сам јасно ставио до знања председнику Милораду Додику, са којим се састао у новембру", рекао је комесар.


Након што су се оптужбе појавиле, Европска комисија је стала уз Вархељија. Представништво ЕУ у Босни и Херцеговини такође је издало саопштење у којем негира Вархељијеву "умешаност у било какав могући сепаратистички план Додика".

Comments


bottom of page