top of page

Вархељи: ЕУ нека више не губи време

Европски комесар за проширење и суседску политику Оливер Вархељи изјавио је да Европска унија треба да иде напред са проширењем блока и да не може "више да губи време".


Циљ ЕУ је остао исти, а то је почетак преговора о придруживању са Албанијом и Северном Македонијом, рекао је Вархељи, у интервјуу објављеном у дневном листу "Мађар Немзет". Он је додао да је планирано да релевантне међувладине конференције почну у јуну, преноси мађарска агенција МТИ.

Што се тиче континуираног вета Бугарске на покретање званичних преговора са Северном Македонијом, комесар је истакао велике напоре ЕУ "да реши ту ситуацију". "Ако ти напори пропадну, морамо размотрити покретање међувладиних разговора само са Албанијом" , поручио је Вархељи, додајући да "билатерални спор не може задржати цео процес проширења".

Коментаришући Западни Балкан, где је боравио у радној посети прошле недеље, Вархељи је рекао да ЕУ очекује да ће око 651.000 доза вакцине Фајзер коју је ставила на располагање региону значајно повећати ефикасност локалних мера заштите од корона вируса. Додао је да ЕУ такође ради на томе да региону обезбеди и друге вакцине одобрене у блоку.

Упитан да ли ће ЕУ снабдевати вакцинама земље укључене у њену политику суседства, Вархељи је рекао да је план да се вакцине обезбеде источним партнерима, по могућности у оквиру шеме сличне испоруци на Западни Балкан.

"Поред тога, Европска комисија планира да у блиској будућности испоручи око 1,5 милиона доза вакцина на Исток, уз помоћ пољске владе која делује као посредник. Још једна добра вест је да ће Мађарска помоћи Пољској у иницијативи", рекао је Вархељи, напомињући писмо министра иностраних послова Петера Сијарта које нуди Европској комисији допринос Мађарске за помоћ у испоруци вакцина у регион ваздушним путем.

Comments


bottom of page