top of page

Вархељи о будућности Западног Балкана

"Западни Балкан би могао да постане нова енергетска капија Европе, односно регион кроз који би ЕУ могла да се снабдева преко нових рута, из различитих извора и на много поузданији начин“, рекао је Оливер Вархељи, комесар ЕУ за суседску политику и проширење, на састанку Одбора за европска питања Мађарског парламента.Говорећи о предстојећем самиту Западни Балкан - ЕУ у Тирани, Вархељи је рекао да избор места јасно указује да је проширење постало један од три главна приоритета ЕУ.


„Стабилност, безбедност и просперитет у Европи не могу се обезбедити без проширења“, рекао је комесар и додао да Европа не може ни да се такмичи на глобалном нивоу, нити да заштити своје регионалне геополитичке интересе без пуне интеграције Западног Балкана.


Вархељи је рекао да би процес проширења могао да се убрза ако велики изазови са којима се Западни Балкан и Европа истовремено суочавају, буду решени кроз сарадњу, било да је реч о енергетској кризи или миграцији. Што се тиче енергетике, он је указао на нови европски предлог да се потроши 2,5 милијарди евра на изградњу потпуно нове енергетске мреже у региону.


Када је реч о мигрантима, Вархељи је рекао да је њихов број увећан на Западном Балкану, достигавши ниво из 2016. године: „Јасно је да Балкан не може сам да се избори са ситуацијом и тај тренд би могао да дестабилизује регион без европске помоћи“, рекао је он и додао да ЕУ даје региону 350 милиона евра за борбу против илегалних миграција и додатних 70 милиона евра да финансира напоре у борби против кријумчарења људи и организованог криминала, као и допринос граничној контроли.


Дугорочни мир и стабилност у Европи нису могући без проширења, рекао је Вархељи и додао да је рат у Украјини унео неизвесност у ситуацију. Међу задацима везаним за интеграцију Западног Балкана, комесар је навео развој трговинских путева и железнице, као и изградњу ИТ инфраструктуре. Напоменуо је да је тај регион највећи загаживач ваздуха у Европи и да би замена електрана на угаљ генераторима на гас могла да смањи загађење за 65 одсто.


"Потребно је више и поузданих извора енергије, нових извора гаса и рута за транспорт гаса, да би се смањио и на крају елиминисао утицај руског гаса, рекао је он.


Комесар је такође позвао на улагања у образовање, како би се спречило одлазак младих са Западног Балкана, као и на напоре за интеграцију ромске мањине, укључујући школе за децу и посао за њихове родитеље.


Вархељи се осврнуо и на тему кандидатуре Украјине, Молдавије и Грузије, напомињући да Европска комисија сваке године издаје извештаје о земљама кандидатима. Он је рекао да је јасно да кандидати за чланство „имају дуг пут“ пре него што испуне критеријуме за приступање.

Комментарии


bottom of page