top of page

Вархељи посетио „Електромрежу Србије”

Трансбалкански коридор за пренос електричне енергије је изузетно важан пројекат за Србију који ће додатно продубити придруживање Србије ка ЕУ, изјавио је европски комесар за проширење Оливер Вархељи, приликом обиласка ЈП „Електромрежа Србије”, чиме је уједно започео своју посету Србији.


Том приликом, одржана је презентација о овом пројекту којој су, осим Вархељија, присуствовале српска министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад и други. Вархељи је рекао да ће захваљујући пројекту Трансбалкански коридор за пренос електричне енергије два пута брже моћи да се обавља трговина електричном енергијом између Србије и ЕУ.

„Ових дана енергетика је свима на уму и не увек у позитивним конотацијама с обзиром на безбедност енергетског снабдевања. Управо овим пројектом ми ћемо проширити капацитете мреже, а самим тим појачати и безбедност снабдевања”, рекао је Вархељи. Он је истакао да овај „електрични аутопут” представља основу за зелену економију и напоменуо да се, када је реч о зеленој економији, не мисли само на гас, већ и на то како да се поспеше и повећају обновљиви изворе енергије захваљујући којима ће моћи да се генерише електрична енергија, те истакао да без брзог преносног система неће моћи у довољној мери да се искористе капацитети тих извора.

„Све ово се уклапа и у енергетски безбедносни пакет који смо спремили за Западни Балкан у контексту целокупне енергетске кризе са којом суочавамо јер у томе смо заједно и заједно треба и да пронађемо решење, а ово је део тог решења”, рекао је Вархељи. Зато му је, каже, драго што ЕУ може поново да улаже новац у овакве пројекте, те истакао да је, када је у питању пројекат Трансбалкански коридор за пренос електричне енергије, реч о износу од 31 милион евра бесповратних средстава. „Али, ту није крај са овим пројектом. Надам се да ћемо успети да убрзамо његову реализацију зато што ће самим тим Србија моћи брже да дође до већег броја обновљивих извора енергије, а самим тим и мање се ослањати на загађиваче као што је угаљ”, рекао је Вархељи.

Министарка Ђедовић је рекла да је снажна мрежа нешто што је неопходно Србији да би могла да смањи штетне гасове и да има више обновљивих извора енергије у систему.

„Такође, веома нам је битно да се повежемо са суседним државама боље и снажније да би могли више електричне енергије да размењујемо, надамо се да је и извозимо јер планирамо да подигнемо наше производне капацитете пројектом Трансбалканског коридора, у чему нам помаже ЕУ, али и Република Немачка и Немачка развојна банка и са донацијама и са повољним финансијским средствима”, рекла је Ђедовићева. Додала је да је циљ овог пројекта да се повежемо са Босном и Херцеговином, Црном Гором, али и са Румунијом и Италијом. Нагласила је да „Отворени Балкан” није само сарадња и повезивање трговинско већ и по другим основама, те истакла да у оквиру нашег региона морамо да се повезујемо и енергетски, пре свега да би наше снабдевање струјом било снажније, сигурније и безбедније. Зато је толико важан овај пројекат, истакла је Ђедовић и додала да је „Електромрежа Србије” до сада урадила одличан посао јер је успела да део пројекта успешно реализује, а да ће се са другим делом пројекта наставити.

„Већ смо се повезали са Румунијом, наставићемо повезивање са Босном и Херцеговином и са Црном Гором”, рекла је министарка и захвалила на подршци која стиже од европских партнера Србије.


コメント


bottom of page