top of page

Вашингтон огорчен због мађарско-кинеске сарадње

Након што су мађарска компанија 4iG и кинески Huawei потписали Меморандум о разумевању, њихова сарадња је постала једна од важнијих тема у европским и америчким круговима, када је реч о међународним односима, националној безбедности и улози технологије у глобалној геополитици.Споразум о партнерству 4iG-Huawei подразумева сарадњу у различитим областима технологије, као што су развој мобилних и фиксних комуникација, техничко истраживање и пружање услуга заједничког дата центра и ИТ инфраструктуре. Тиме је изражена намера две компаније да играју кључну улогу у текућем развоју 5Г мреже, односно глобалној трци за пренос података великом брзином.


Представници америчке владе су одмах реаговали, изразивши своје резерве у вези са овим партнерством. Током разговора са Гелертом Јасаијем, председником компаније 4иГ, они су истакли да је Бела кућа веома забринута због присуства кинексе компаније Huawei у централној Европи и подсетили да се та фирма већ суочила са бројним ограничењима у САД-у и другим западним земљама, због става њихових влада да би присуство кинеских технологија могло да угрози њихову националну безбедност.


Коментаришући на ове примедбе, Јасаи је рекао да америчка забринутост "потиче од чињенице да Вашингтон не жели да мађарска телекомпанија, у срцу Европе шири свој утицај помоћу Huawei технологије, што у први план ставља геополитичку димензију партнерства и покреће питања о међународнополитичкој оријентисаности Мађарске".


Управа мађарске компаније потврдила је да су још неке западне земље изразиле забринутост због ове сарадње и да су као проблем навеле "блиске везе фирме Huawei са кинеском државом", страхујући од потенцијалних сајбер напада и шпијунских активности Пекинга. Huawei је негирао ове наводе и покушао да их оспори на суду, али сумње и даље постоје.


Аналитичари наводе да би став САД-а о овом партнерству могао би да утиче на даље погоршање политичких односа Вашингтона и Будимпеште, који су доспели у кризу након победе Џоа Бајдена на последњим америчким изборима. Актуелна америчка влада мађарском премијеру Орбану, поред осталог, замера блиске политичке и економске везе са Кином и Русијом, угрожавање слободе медија и права појединих категорија грађана, као и назадовање у развоју демократије.


Компанија 4iG у свом саопштењу наводи да ситуација постаје још осетљивија када се узме у обзир специфична позиција Мађарске, која "није показала исти ниво Huawei фобије као већина западних земаља". Они истичу и све већу улогу 4iG-а у међународној сцени и у том смислу наводе партнерство са црногорском владом на развоју 5Г мреже. Поред тога, фирма учествује и у реализацији телекомуникацијског пројекта којим се, инсталацијом подводне кабловске мреже повезује Албанија са Египтом.


Министар економског развоја Мартон Нађ и Гао Вејие, генерални директор компаније Huawei Мађарска и Западни Балкан, потписали су недавно меморандум о разумевању, у циљу даљег продубљивања стратешке сарадње коју су мађарска влада и кинеска фирма започели 2013. године. Нађ је био у делегацији коју је предводио премијер Виктор Орбан приликом посете Кини на трећем Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут". Како је тада саопштено, саговорници су се сложили да је дигитална трансформација привреде област од стратешког значаја која нуди значајне могућности за Мађарску.


Да би их искористио, Huawei ће успоставити односе окренуте будућности са актерима технолошког екосистема Мађарске, навео је кинески партнер. У документу се такође каже да је Мађарска посвећена стварању енергетског суверенитета, зеленој транзицији и експлоатацији обновљиве енергије и да Будимпешта посебно рачуна на примену сродних дигиталних технологија и интелигентних енергетских система, који се могу користити за јачање ефикасније, поузданије и одрживије производње и потрошње енергије.


У складу са Меморандумом о разумевању, Huawei ће учествовати у развоју система за пуњење електричних возила и инфраструктуре у Мађарској, како би се обезбедила висококвалитетна, безбедна и поуздана мрежа у земљи, рекао је мађарски министар и додао да влада има за циљ да Мађарска до 2030. године постане једна од десет земаља чланица Европске уније са најбољим учинком у погледу дигиталног економског и друштвеног развоја, а да Huawei може да игра важну улогу у томе.

Comments


bottom of page