top of page

Вашингтон о људским правима у Мађарској

У најновијем годишњем извештају о људским правима, који је објавила америчка влада, велики простор посвећен је ситуацији у Мађарској. У документу Стејт департмента наводи се да се основна права и слободе у Мађарској поштују, али да се „остварују у неповољној клими“. Извештај такође спомиње низ проблема, укључујући "изазове медијског плурализма у Мађарској, претње независности правосуђа и корупцију".Скоро пет деценија амерички Стејт департмент издаје годишње извештаје о стању људских права у земљама широм света, укључујући и Мађарску. Најновији резиме за 2021. је посебно важан, јер је то била прва година Џоа Бајдена на месту председника, а његова администрација је заштиту људских права прогласила каменом темељцем своје унутрашње и спољне политике.


Према извештају, прошле године је дошло до наставка демократског назадовања широм света, са "пузајућим ауторитаризмом који угрожава и људска права и демократију – пре свега, тренутно, нападом Русије на Украјину". Кључни став о Мађарској гласи да су основна права и слободе поштовани у земљи генерално, али да су се остваривали у неповољној клими. Ово је Стејт департмент саопштио позивајући се на ранији извештај Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).


У поглављу о Мађарској, објављеном на 50 страница, каже се да је Орбанова влада предузела низ корака које "неки стручњаци и правници у земљи сматрају системским претњама независности правосуђа". Као један од проблема споменута су "неуравнотежена овлашћења" председника Државне канцеларије за правосуђе (ОБХ) у судској администрацији. У извештају се посебно истиче да председник ОБХ може да користи своја статутарна овлашћења за премештај судија ван правосуђа, у друге административне органе, а затим назад у правосудну службу, "за шта посматрачи кажу да би могло да замагли границе између судова и администрације и потенцијално угрози право на правично суђење".


Извештај пружа податке о наводном надзору владе над мађарским новинарима, власницима медија, адвокатима и политичарима, коришћењем израелског војног шпијунског софтвера Пегаз. Форензичко испитивање телефона са листе која је процурила, потврдило је сумње у неким случајевима, каже се у извештају. Подсећа се и да је председник скупштинског Одбора за одбрану и спровођење закона (Лајош Коша) изјавио да је Министарство унутрашњих послова купило Пегаз, а пдсећа се и да његова употреба није санкционисана.


У документу се такође анализира ситуација у мађарским медијима, уз оцену да су „комбиновани ефекти политички контролисаног медијског регулаторног органа и дисторзивне државне интервенције у медијском простору нарушили медијски плурализам и слободу изражавања“. У извештају се критикује владина уредба из маја 2020, која је дозволила државним органима да одложе приступ јавним подацима до 90 дана, како се не би „угрозиле службене дужности" током ванредног стања због пандемије ковида-19.


"Иако закон налаже да медији пласирају уравнотежене, тачне, детаљне, објективне и одговорне вести и информативне услуге, ови захтеви су у пракси често занемарени", каже се у извештају и посебно наводи да мађарску државну новинску агенцију МТИ, која пружа своје услуге бесплатно, медијски надзорници и независни медији често критикују због прикривања чињеница и мишљења неповољних по Орбанову владу. Забележене су жалбе мађарских опозиционих политичара да им је ретко било дозвољено да се појављују на државној телевизији и радију или да им је дато знатно мање времена да изразе своје ставове.


Поред тога, према овом документу, ускраћивања људских права су такође укључивала владина ограничења медијских садржаја који се односе на „приказивање и промоцију хомосексуализма, излагање тражилаца азила опасности од протеривања, коруптивно коришћење државне власти за давање привилегија одређеним привредним актерима, политичко застрашивање и законска ограничења организација цивилног друштва, укључујући кривичне и финансијске казне за рад невладиних организација у области миграција, претње насиљем од стране екстремиста усмерених на Роме и лезбејке, хомосексуалце, бисексуалне, трансродне и интерсексуалне особе".


"Иако је влада предузела неке кораке да идентификује, истражи, кривично гони и казни званичнике који су починили кршење људских права, акције против корупције на високом нивоу, повезане са политиком, биле су ограничене", наводи Стејт департмент.

bottom of page