top of page

Вашингтон разочаран потезом Будимпеште

Сједињене Америчке Државе разочаране су што је владајућа партија у Мађарској, Фидес, блокирала прилику за гласање о чланству Шведске у НАТО, рекао је заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател.Посланици странке мађарског премијера Виктора Орбана бојкотовали су данас ванредну седницу парламента на којој је требало да се гласа о ратификацији уласка Шведске у НАТО, чиме се даље одлаже пријем те земље у Алијансу. Владајућа странка Фидес која има апсолутну већину у Парламенту кочи шведско чланство од јула 2022. године наводећи да су шведски политичари говорили „флагрантне лажи“ о стању мађарске демократије.


Пошто је турска у јануару одобрила приступ Шведске Алијанси, Мађарска је остала последња од 31 земље чланице НАТО која то није урадила, а за пријем новог члана потребно је једногласно одобрење свих чланица. Савезници Мађарске вршили су притисак на земљу да одржи гласање о том питању без одлагања. Орбан је рекао генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу прошлог месеца да ће позвати своју странку да ратификује чланство „при првој пруженој прилици“.


Данашњу ванредну седницу парламента подржало је шест опозиционих странака али посланици Фидеса нису присустовали чиме је онемогућено стављање тог гласања на дневни ред. Неколико амбасадора НАТО земаља чланица присуствовало је седници, укључујући и америчког амбасадора Дејвида Пресмана. У краткој изјави за медије после седнице Пресман је рекао да ће САД блиско пратити дешавање и да очекује да ће Мађарска деловати „експедитивно“.


„Шведски улазак у НАТО је тема која директно утиче на националну безбедност САД и утиче на безбедност наше алијансе у целини. Премијер је обећао да ће сазвати парламент и апеловати на њега да делује при првој могућој прилици. Данас је била прилика да се то уради“, рекао је Пресман.


Група америчких чланова Kонгреса из обе партије прошле недеље позвала је Орбана да одмах ратификује шведску кандидатуру, наводећи да се топи стрпљење са Мађарском како она наставља да одлаже своју ратификацију. У одвојеном саопштену амерички сенатор Бен Kардин, демократа и председавајући Одбора Сената за спољне послове наговестио је могућност увођења санкција Мађараској због њеног опхођена и назвао је Орбана „најмање поузданог члана НАТО“.


Мађарски званичници су наговестили да посланици Фидеса неће подржати одржавање гласања док шведски премијер Улф Kристерсон не прихвати Орбанов позив да посети Будимпешту да разговара о томе. Kристерсон је рекао да ће доћи у посету али тек када Мађарска одобри чланство његове земље у Алијанси. Фидес је саопштио данас да ратификација шведског приступања НАТО може да се одржи током редовне седнице парламента, али да очекују да шведски премијер пре тога посети Мађарску.


„Ако је то важно питање за Швеђање онда ће шведски премијер доћи у Будимпешту“, навела је партија. Мађарски парламент треба поново да се састане 26. фебруара.

Comments


bottom of page