top of page

Вебер позива Савет Европе да покрене члан 7 - ФИДЕС се слаже

Говорећи на конференцији за штампу поводом пленарног заседања Европског парламента у Стразбуру, председавајући групе Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер, рекао је да ће члан 7 ставити на дневни ред Савета Европе и додао да је „скандалозно то што се Европска комисија не бави задацима који проистичу из тог члана“.

Манфред Вебер је позвао Савет Европе да предузме све неопходне кораке за завршетак поступака испитивања владавине права у Мађарској и Пољској што је пре могуће. Он инсистира на томе да у наредном седмогодишњем буџету исплата грантова ЕУ треба да зависи од тога колико је у овим земљама постигнуто на унапређењу владавине права, што је у протеклом периоду био највећи камен спотицања, када је реч и Мађарској и Пољској.


Европски посланик ФИДЕСА Тамаш Дајч поздравио је позив Вебера у вези с поступком из члана 7 против Мађарске и Пољске. Он је саопштио да мађарска влада одавно позива на брзу расправу и затварање поступка, пишући како "лов на вештице мора бити готов".


Ерш Фаркас, портпарол у владиној Канцеларији за односе с јавношћу, такође је прокоментарисао Веберов позив, рекавши Телевизији М1 да мађарка влада нема чега да се плаши у поступку из члана 7. Истакао је да је челник ЕПП-а рекао да ће европски Савет "морати да нађе заједничко решење у интересу заштите заједничког интереса ЕУ". Фаркаш је додао да је "ово део политичке кампање коју Брисел годинама спроводи против Мађарске, због њених мера по питању илегалних миграција" и напоменуо да није изненађен изјавом Вебера.


У септембру 2018. Европски парламент одобрио је извештај који је припремила холандска посланица Јудит Саргентини, покренувши поступак против Мађарске према члану 7. Овај механизам, како је тада речено, има за циљ да подржи основна права и вредности Европске уније. Правило каже да би се, уколико се та права трајно и озбиљно крше, могао покренути поступак који би довео до најозбиљнијих политичких санкција - елиминисања гласачких права одређене државе чланице ЕУ. Иако установљавање повреде права захтева једногласносно усвајање (искључујући земљу која је оптужена), за увођење санкција је потребна само квалификована већина.


Поступак се фокусира на стање слободе говора, корупцију, мањинска права, независност судства и ситуацију миграната и азиланата у земљи. Исти поступак је покренут и против Пољске, у јулу 2017. године и од тада се помно сагледава степен независности пољског правосуђа.

Commentaires


bottom of page