top of page

Вежба три армије - "Сајбер Тесла 2021"

Међународна војна командно-штабна вежба "Сајбер Тесла 2021“ одржава се током ове седмице у касарни "Војвода Радомир Путник" у Горњем Милановцу и на издвојеним местима у САД и Мађарској, објавила је Војска Србије.


Тема вежбе је одбрана телекомуникационог и информационог система од претњи из сајбер простора, а циљ је изградња војних капацитета система одбране и Националног центра за превенцију ризика у ИKТ систему Србије за одбрану од високотехнолошких напада.


Војска Србије је на свом сајту навела и да вежба треба да допринесе и унапређењу сарадње "са релевантним државним и приватним сектором у циљу заштите информационог простора Србије".


"Реализацијом вежбе унапређују се капацитети за реаговање на инциденте у сајбер простору, побољшава се координација органа и институција у чијој су надлежности послови информационе безбедности, размењују искуства из области информационе безбедности и унапређује билатерална војна сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља учесница", додаје се у саопштењу.


Од 2016. вежбу "Сајбер Тесла" једном годишње организују војске Србије и САД у Програму државног партнерства Србије и Охаја у области заштите сајбер простора. На вежби учествују и представници приватног и јавног сектора и академске заједнице у Србији из области информационе безбедности, а ове године су први пут учешће узели и припадници мађарске војске.


Припадници Војске Србије су претходно учествовали на међународном такмичењу тимова за офанзивна дејства у сајбер простору које је прошле седмице организовао тренинг-центар за обуку америчке војске и националних гарди Универзитета Мичиген, а у конкуренцији 13 екипа освојили су прво место, додаје се у саопштењу.

Comments


bottom of page