top of page

Век од рођења архитекте Бранка Пешића

Сто година од рођена и 15 година од смрти архитекте Бранка Пешића биће обележени изложбом „Отисци градитеља” у Установи културе „Пароброд” у Београду, која ће бити отворена у петак 22. октобра у 19 часова.


Aрхитектa Бранкo Пешић оставио је обимно и сложено градитељско дело на различитим пољима архитектонског стваралаштва. Уз вишедеценијску педагошку делатност професора Грађевинског факултета (1951-1986), успешно и ефикасно je водио изузетно компликоване грађевинске пројекте, као што су изградња тада највише грађевине на Балкану, Палате Београд, висине преко сто метара (1974), као и још већи и захтевнији подухват, наставак градње Храма Светог Саве, педесет година после започетих радова, саопштио је организатор изложбе.


Од његових многобројних реализованих пројеката велики део опуса посветио је изложбеној и сајамској архитектури. На архитектонским конкурсима Пешић је добио преко двадесет награда. Међу остварењима су му и тридесетак црквених објеката и конака међу којима се истиче црква Св. Петке на Чукаричкој падини. Био је председник и члан бројних стручних жирија и учесник изложби. На месту председника секције архитектуре Улупудса је био 14 година, а затим четири године и председник овог удружења.


Председник Савеза примењених уметника и дизајнера Југославије био је годину дана. За свој рад Бранко Пешић добио више медаља и диплома за ангажовање на културном и стручном пољу. На изложби ће бити приказан његов стваралачки опус уз потпуно личне утиске и запажања забележене у аутобиографским записима „Сећања”, у којима нас води кроз свој живот и рад кроз мозаик историјских, личних и пословних изазова.

Ауторски тим изложбе чине Марија Андрејевић, Ана Петровић и Марија Павловић. Поставка траје до петог новембра.

Comments


bottom of page