top of page

Велика понуда смештаја смањује цене

Понуда смештаја преко међународног сајта Airbnb у Будимпешти, прошле године је премашила број долазака страних туриста, пошто је укупан капацитет повећан за најмање 30%. Таква ситуација је значајно погоршала просечну стопу попуњености.Повећање понуде је већ довело до пада просечних цена смештаја у Будимпешти, преноси економски портал Вилагаздасаг. На годишњем нивоу, број приватних апартмана порастао је за трећину, што значи да је понуда смештаја на Airbnb-ју расла знатно брже од потражње. У периоду после ковида, тржиште је било на најнижој тачки са 7-8.000 станова, док их је сада више од 16.000.


Број страних туриста у Будимпешти прошле године је динамично растао, али не толико колико смештајни капацитети. Многи су били охрабрени чињеницом да су цене на тржишту дугорочног изнајмљивања већ достигле праг који станари могу да плате, иако је последњих месеци дошло до значајног повећања. Као резултат тога, стопе попуњености смештаја су пале за пет одсто, док су приходи пружалаца смештаја нагло пали након прилагођавања инфлацији.


Тржишту не помаже ни то што гости настављају да резервишу смештај у последњем тренутку. На претрпаном Airbnb тржишту у Будимпешти више нема ранијих притиска да се апартмани резервишу раније, јер сада увек има слободних места. Станодавци кажу да се чак и са повећањем броја гостију, профитабилност смањила због већег броја играча на тржишту.


Док је цена Airbnb смештаја у Будимпешти била далеко испод реалне, Мађарска и њена престоница су, гледано у целини, због инфлације поскупеле, а ресторани, бање, такси услуге, позоришта и цене хране више нису на нивоу који би мађарску престоницу заиста чинио атрактивном и финансијски приступачном туристичком дестинацијом.


Мађари су у много чему већ достигли или премашили западноевропске цене, тврди Балаж Шумицки, председник Мађарске асоцијације за изнајмљивање станова (МАКЕ). Уз све ово, мађарски туризам, укључујући и онај у Будимпешти, имао је добру годину, али на индивидуалном нивоу многе власнике станова из Airbnb понуде чека веома тежак период, због упражњених места изазваних повећањем понуде.


У овом сектору би било потребно значајно повећања цена, али за оне туристе који имају инфлацију од четири до шест одсто у земљама еврозоне, пораст изнад тога може изгледати претеран. На тржишту са више хиљада играча увек ће бити оних који ће покушати да намаме купце нереално ниским ценама.


Тренутно се апартмани у центру града могу изнајмити и за 5-7.000 форинти (13-18 евра) по особи. Већина станодаваца ће морати да следи ова смањења цена ако желе да остану конкурентни, што би лако могло да изазове негативну спиралу цена: док ће се профитабилност од таквог издавања некретнина радикално погоршати, трошкови за станодавце ће бити у порасту.


Ове године, Будимпешта ће имати мање догађаја високог ранга који привлаче туристе, као што су прошле године били Светско првенство у атлетици и Светско првенство у воденим спортовима. Такмичење Формула 1 се за сада сматра шпицом сезоне, па је у том периоду смештај потребно резервисати унапред, као и за поједине велике концерте.


Comments


bottom of page