top of page

Великa очекивања од војне индустрије

Мађарска влада има за циљ да војну индустрију земље учини једном од најбољих у региону до 2030. године, рекао је министар за технологију и индустрију Ласло Палковић на међународној конференцији у Будимпешти.Циљ Мађарске је да постане кључно средиште одбрамбене индустрије у централној Европи у смислу производње, истраживања и развоја, рекао је Ласло Палковић на конференцији Глобалних снага за специјалне операције (ГСОФ). Владин циљ је, како је истакао, да обим производње одбрамбене индустрије до 2030. године достигне 500 милијарди форинти (1,2 милијарде евра).


"Индустрија такође мора постати самодовољна како би била способна да снабдева војску. Такође би требало да буде успешна и у иностранству, тако што ће се придружити међународним ланцима снабдевања конкурентним производима", рекао је он.


Министар је истакао план развоја одбране Зрињи 2026 као почетак обнове одбрамбене индустрије земље. Мађарска тренутно троши 1,2 одсто свог БДП-а на одбрану, у поређењу са глобалним односом од преко 2 одсто, рекао је Палковић.


Области високе технологије чине 70 одсто мађарске индустрије, рекао је он, додајући да је географски положај земље такође повољан са логистичког становишта.

bottom of page