top of page

Венецијанска комисија оспорава мађарски закон

Венецијанска комисија саопштила је у уторак да је испитала мађарски закон о заштити суверенитета, фокусирајући се при том на одредбе које се односе на инострано финансирање избора и оснивање и активности Канцеларије за заштиту суверенитета.
Саветодавно тело Савета Европе је у саопштењу навело да је правни основ канцеларије, као заштитника уставног идентитета, упитан. Наводи се да је уобичајено да државне институције гарантују основна права преко судова и агенција за спровођење закона, а Канцеларија за заштиту суверенитета не сме да се меша у уставна овлашћења судова и тих агенција.


Додаје се да "нема евидентне потребе за таквом канцеларијом". Штавише, законске гаранције за независност канцеларије биле су недовољне, каже се у саопштењу и наглашава да је влада одговорна за именовање и разрешење њених највиших званичника. "Овлашћења канцеларије су изузетно широка и нејасно дефинисана, уз ризик да би се канцеларија могла мешати у животе приватних лица", наводи се.


Венецијанска комисија тврди да би овакви владини потези могли да угуше слободну и демократску дебату у Мађарској. Када је реч о ограничењима страног финансирања политичких партија, комисија тврди да, иако су рестриктивне мере у принципу у складу са међународним стандардима, одредбе закона се проширују изван изборних кампања и покривају политичку активност у ширем смислу и кампање за друштвене промене.


„Разлог и потребу за тако широким приступом мађарске власти нису поткрепиле“, саопштило је то тело.


Део закона којим се проширује забрана прихватања страног финансирања компатибилан је са међународним стандардима, наводи се, само под условом да се одредбе измене како би се предвидели изузеци од нових ограничења и прецизније дефиниције.


То тело је препоручило стављање ван снаге делова закона који се односе на оснивање Канцеларије за заштиту суверенитета и, између осталог, препоручило нијансиранију дефиницију појма „страна подршка“, као и прецизније дефинисање забрањених активности и њиховог иностраног финансирања, у новим одредбама изборног закона.

Commentaires


bottom of page