top of page

Вердијева "Аида" на Петроварадину

Тамо где у јулу на Петроварадинској тврђави наступају светски ди-џејеви и велике рок, поп, електро и друге музичке звезде, 15. септембра чуће се оперске арије. Изведбом Вердијеве опере „Аида” тог дана под зидинама старе тврђаве, Српско народно позориште из Новог Сада почеће своју 161. сезону.


Музички спектакл биће изведен, како наводе у СНП-у, у складу са оригиналном идејом композитора – под ведрим небом, с више од 350 учесника на сцени: музичара у оркестру, чланова хора, домаћих и међународних солиста, балетских играча и великог броја статиста за познату сцену марша војника.


Директор Опере СНП-а Александар Станков изјавио је да ће то бити оперско искуство налик ономе у Вердијево време и да најстарији национални театар у тешким околностима отвара још једну сезону.


„Прошло је више од годину дана како свакодневно слушамо о бројевима. Бројимо, здраве, болесне, оне који нису успели, пријатеље који остају без посла и дане одбројавамо до неког краха. У том бројању стало је много ствари, уметници су стали, култура и уметност мирују”, казао је Станков и истакао да је Опера СНП-а преузела улогу ватрогасца током својих напора да остане у контакту са публиком.


Притом су и сами, напомиње, научили важне лекције, да одрживост значи иновацију и стално прилагођавање садашњем тренутку.


„Ми смо уметници. Кроз уметност покушавамо да помогнемо људима. Нашој публици. Новосађанима. Да преживимо оно што је било најважније за опстанак наше врсте у свакој цивилизацији – људски дух”, каже Станков.


Представа ће бити изведена, како је речено, на простору где се током фестивала „Егзит” налази главна бина.


„Али представа ће заправо почети већ од самог успона ка овој локацији на тврђави, у посебном амбијенту”, каже Ивана Милорадов из СНП-а.


По њеним речима, још се чека одлука Кризног штаба у вези са присуством публике на овој представи, а претпоставља се да ће људи моћи да уђу са зеленим сертификатом о вакцинацији, негативним ПЦР тестом или брзим антигенским тестом који би могли да ураде на улазу.


У свету се ове године обележава 120 година од смрти чувеног италијанског композитора Ђузепа Вердија и 150 година од праизведбе „Аиде”, а њен наступ на Петроварадинској тврђави најављен је као комбинација класичног и модерног израза, са гостујућим диригентом и солистима из куће „Арена ди Верона”, за планираних око 3.000 гледалаца.


„Аида је прича о страсти која кључа под небом Египта. То је прича о сукобу два царства, две религије, два менталитета, али пре свега о сукобу две заљубљене жене. Обе су принцезе, али истовремено и две робиње љубави и страсти. Централна тачка сукоба је млади харизматични војсковођа, вешт стратег, победник на бојном пољу, мајстор у уметности ратовања, али невешт у дворским сплеткама”, казао је редитељ ове представе Александар Николић.

Comentários


bottom of page