top of page

Веспрем представио Београђанима своју културну понуду

Мађарски град Веспрем са својим регионом, овогодишња је „Европска престоница културе”. Према речима његових представника, изговорених на промоцији у Београду, овај град ће настојати да програми који су припремљени за ту прилику остану као његово трајно наслеђе.


Амбасадор Јожеф Мађар

На представљању програма „Веспрем-Балатон – Европска престоница културе 2023” у Мађарском културном центру „Collegium Hungaricum”, у свом поздравном обраћању новопостављени амбасадор Јожеф Мађар је истакао жељу Веспрема да заблиста својим програмима. Мађарски амбасадор је пожелео и да грађани Србије ове године посете Веспрем и упознају се са његовим садржајима и вредностима, као једног од најстаријих градова Мађарске, престонице из 10. века и седиште првог универзитета.


Представник Веспрема Михаљ Милер је подсетио да град има око 60.000 становника, а регион Бакоњ-Балатон око 300.000, и да су се располажући богатим културним наслеђем у више наврата кандидовали за „Европску престоницу културе”.


Милер је навео да је за Веспрем важно да година проведена као „Европска престоница културе” буде успешна и продуктивна, јер је један од циљева да уђу међу 20 најпривлачнијих градова за живот у Европи.


„Култура је један критеријум да би човек живео у неком граду. Лепо се приближавамо 20 месту, а то може да допринесе ова година. Планирамо да доста програма остане током наредних година. Увек је циљ да дугорочно планирамо и стварамо програме и догађаје које могу остати за нама, као наслеђе”, нагласио је Милер.


Од бројних догађаја као престонице културе Милер је издвојио Блуз фестивал у априлу, са музичарима из Сједињених Држава, Европе и Мађарске и Џез фестивал у октобру. Подсетивши да се Веспрем представио и у оквиру програма „Европске престонице културе - Нови Сад 2022”, између осталог наступом њихових џезера, Милер је рекао да ове године очекују у свом граду наступе новосадских музичара, попут бенда „Збогом Брус Ли”, а биће приређена и мултимедијална изложба вајара Николе Мацуре.


Представник Веспрема Петер Тунгли додао као важну ставку програма гасторономску понуду краја уз Блатно језеро познатог по винаријама, којих има шест од укупно 18 у Мађарској. Подсетивши да је чувени мађарски писац Бела Хамваш говорио да се уживање у јелу и пићу може упоредити да емотивним доживљајем, Тунгли је додао да је Веспрем добио 1.500.000 евра подршке за развој програма фокусираних на гастрономију.


Тунгли је приметио да се у Мађарској и Србији на сличан начин спремају јела са месом и да би се српским посетиоцима исплатило да за неколико часова вожње дођу у Веспрем и искусе богату понуду њихове кухиње.


„Није ретко да неко упише на свој план посете неки град јер тамо постоји одличан ресторан”, приметио је Тунгли.


Кратким наступом за клавиром посетиоцима представљања „Веспрема-Балатона 2023” представиле су се сестре Ноеми и Енике Герег.

Comments


bottom of page