top of page

Већина Немаца и Мађара доводи у питање ефикасност санкција ЕУ

Према недавној анкети, већина Немаца се слаже са оценом Виктора Орбана да санкције ЕУ више штете Немачкој него Русији. Ипак, већина их и даље подржава.„Од самог почетка се противимо енергетским санкцијама ЕУ, јер оне наносе више штете Европи него Русији, а изгледа да се остатак Европе буди због тога“, рекао је Золтан Ковач, државни секретар за међународну комуникацију и односе на Фејсбуку и том приликом се осврнуо на недавну немачку анкету РТЛ-а и НТВ-а, која показује да 57 одсто Немаца сматра да санкције ЕУ против Русије више штете Немачкој него Русији.


Само 21 одсто верује да санкције више штете Русији него Немачкој. Око 18 одсто сматра да санкције подједнако штете Немачкој и Русији. Једино је међу присталицама Зелених нешто већи удео оних који верују да санкције више штете Русији од удела оних који сматрају да оне више штете наносе Немачкој.


Истовремено, мањина од укупно 30 одсто је за ублажавање (18 одсто) или потпуно укидање (12 одсто) санкција уведених Русији. Већина од 63 одсто Немаца сматра да санкције Русији треба да остану непромењене (33 одсто) или да буду пооштрене (30 одсто). Источни Немци (48 одсто) и присталице десничарске Алтернативе за Немачку (АфД) (82 одсто) чешће од просека залажу се за ублажавање или укидање свих санкција.


Према анкети коју је прошлог месеца спровела мађарска Фондација Сазадвег, 83 одсто Мађара верује да би већ постојеће и планиране санкције могле да доведу до озбиљног економског пада у Европи до 2023. Више од две трећине (68 одсто) Мађара има неповољно мишљење о политици санкција ЕУ према Русији, док само 25 одсто њих на ту тему има позитивно мишљење.


Мађарска влада је недавно најавила да ће спровести анкетирање грађана или тзв. Националне консултације о санкцијама ЕУ.

Comments


bottom of page