top of page

ВИДЕО: Албаније купује извиђачке дронове

Албанија планира куповину шест малих америчких извиђачких беспилотних летелица RQ-20B Пума и припадујуће опреме за извиђање, преноси портал Балканска безбедносна мрежа.Kако се наводи у тексту, у питању су дронови који се лансирају "из руке" и који се користе за извиђање у пешадији, специјалним јединицама и морнарици. "Сличан мали дрон, израелски Скајларк, користе војске Хрватске, Мађарске и Северне Македоније", пише Балканска безбедносна мрежа и додаје да је Пума летелица нове генерације која има домет од 20 километра и која на максималној висини од 150 метара може да проведе највише три сата.


Балканска безбедносна мрежа наводи да је произвођач тих летелица, америчка фирма Аеровајорнмент послала званичан захтев за склапање уговора Kоманди за уговарање Kопнене војске САД, која је надлежна за издавање дозволе за извоз ове врсте војне опреме.


Уговор предвиђа да албанска војска набави шест дронова, три дигитална линка за пренос информација, шест комплета резервних делова, седам комплета опреме и софтвера за извиђање као и уговор о логистичкој подршци у трајању од две године.


Очекује се да уговор добије зелено светло америчких институција до краја године, са роком испоруке до краја 2022. године. Првенствена намена дронова биће у морнарици, пешадијским, извиђачким и специјалним јединицама албанске војске.


Пума је настала по захтеву Kоманде за специјалне операције Војске САД-а, али га сада користи цела америчка војска, на копну и мору. Употребљавају га и Велика Британија, Немачка, Белгија, Летонија, Естонија и Египат, углавном за специјалне или мултинационалне операције.

Comments


bottom of page