top of page

ВИДЕО: Изложба поводом 80 година од бомбардовања Београда

Поводом годишњице бомбардовања Београда и почетка Другог светског рата на територији Југославије, у Дому Војске Србије у Београду отворена је изложба „Април 41”.


Отварајући изложбу, потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић је поручио да "не смемо дозволити прекрајање наше антифашистичке историје, а поготову не њено падање у заборав.


"Морамо се увек и свуда поносити нашом историјом и учинити све да наша деца данас добро знају ко су били чувени борци из народноослободилачких ратова и колика је била њихова жртва за слободу наше земље", додао је Стефановић.


Након уметничког програма, који је испред Дома Војске симболично започео емитовањем звука немачких „штука”, Стефановић је позвао окупљене на својеврсно путовање кроз време, у знак сећања на 6. април 1941.


"Да би један народ градио бољу и сигурнију будућност, он не сме да заборави своју прошлост. Данашња изложба управо је мали допринос том памћењу. На њој су приказана драгоцена и верна сведочанства из овог периода српске историје, посвећена дешавањима, личним судбинама, али и несаломивом духу нашег народ", рекао је министар одбране, јавља Танјуг.


Према неким проценама у нападу на Београд је учествовало 880 авиона. Брутална војна операција под називом „Страшни суд”, имала је за циљ потпуно уништење главног града Србије.


"Наш народ изабрао је и тада много тежи, али исправан пут – пут антифашизма. Одговор злочинаца на ово сврставање био је суров, истакао је министар, спомињући хиљаде мртвих и град који је готово сравњен са земљом. Наш одговор био је борба до последњег даха, рекао је министар одбране, уз посебно спомињање подвига храбрих пилота наше авијације. Дугујемо им да не заборавимо њихове животе, нити херојска дела која су учинили да би одбранили своју земљу. Али, дугујемо им и да учимо нашу децу о томе како су храбро, војнички честито, и у духу традиције нашег народа, бранили своју Србију. Чување слободе коју су извојевали наш је дуг према њима, али и наше стално улагање у бољу и сигурну будућност наше деце. Морамо им бити бескрајно и искрено захвални јер су били и храбри и пркосни и срчани, неустрашиви и бескомпромисно истрајни у борби за слободу нашег народа у временима када су могли да изаберу лакши пут, а нису", рекао је Стефановић.


На изложби „Април 41” приказани су музејски предмети и фотографије везани за период Априлског рата, разни типови наоружања и војне опреме, делови вездухоплова и ваздухопловне опреме, али и лични предмети пилота, бранилаца Београда, између осталих Миливоја Бошковића и Милоша Жуњића.


Ту су и предмети из периода пре Априлског рата, из времена мартовских демонстрација и пуча 27. марта, који су били повод да Хитлер тог дана донесе одлуку о нападу на Југославију, на који је Југословенска војска пружила достојан отпор. Изложба ће у галеријама Дома Војске Србије бити отворена до 16. маја.Commentaires


bottom of page