top of page

ВИДЕО: Изложба "Ремек дела сликарства Уметничке колоније Нађбања"

Изложба радова уметника сликарске школе и уметничке колоније Нађбања, под називом "Ремек дела Уметничке колоније Нађбања" из приватних колекција, у Градском музеју у Суботици отворена је данас, а сви заинтересовани моћи ће да је посете до 30. јуна ове године.Изложба је уједно нова станица у низу изложби које се фокусирају на културну вредност сликарства уметничке школе и колоније Нађбање са краја 19. и почетка 20. века, у оквиру Програма средњоевропске баштине, чији је домаћин прво била Нађбања, а потом и Марошвашархељ.


- На изложби у Суботици публика може да види многа значајна и у међународном контексту запажена дела, која се након много времена сада приказују по први пут, па ће тако, између осталих, бити изложене и слике војвођанског сликара Јожефа Пехана, дела Лајоша Тихањија, Kароља Ференција и Kароља Паткоа. Ово је једна заиста посебна изложба на којој ће бити представљена позната или ретко излагана дела, али и дела која се сада излажу по први пут, од стваралаца некадашње сликарске школе и колоније у Нађбањи (данас Баја Маре у Румунији), која је суштински дефинисала модерно мађарско сликарство. Сликарска школа и колонија Нађбања деценијама је била колевка успона генерација уметника. Оснивачи уметничке школске колоније Карољ Ференци, Шимон Холоши, Бела Ивањи-Гринвалд, Иштван Рети и Јанош Торма, сликари, незаобилазне су личности у историји мађарске уметности до данас. Уметнички радови настали у Нађбањи постали су цењени примерци више великих европских колекција - истичу организатори, преноси портал Суботица.


Циљ треће станице серије изложби, коју је покренула Централноевропска фондација за очување градитељског наслеђа у оквиру Програма средњоевропске баштине, јесте да скрене пажњу на улогу изложених дела у конкексту културног наслеђа.
コメント


bottom of page