top of page

ВИДЕО: Конференција Срба из региона

Нови Сад и Матица српска били су домаћини 12. Конференције српских националних организација из земаља региона. Том приликом, анализиране су потешкоће, али и изложени планови за будуће заједничке акције, како би се положај и права Срба у дијаспори подигли на виши ниво.

Проблеми са којима се суочавају Срби у дијаспори, разликују се од земље до земље, али оно што их повезује је веза са матицом Србијом, која је ту да им помогне, да заједничким снагама унапреде положај и права која остварују. Љубомир Алексов, представник Срба у Парламенту Мађарске: "Ми смо у протеклим годинама постигли један висок ниво организованости, успоставили смо контакте са представницима српског парламента и Владе Србије, а на првом месту је свакако значајно да се ми који живимо ван граница Србије повежемо и да мењамо искуства.

Владимир Кокановић, председник Савеза Срба Словеније: "Савез Срба Словеније понео је иницијативу за измену регулативе будући да сматрамо да имамо право да се као Срби у Словенији и изјаснимо, а свакако фокус у наредном периоду Савез Срба Словеније даће на добијању статуса националне мањине што нама сасвим сигурно припада, о чему сведоче многобројни аргументи са којима смо ми пред јавност и изашли.

Скупови попут овог право су место да се о болним тачкама и проблемима отворено разговара и пронађе заједнички консензус о могућим решењима.

"То је питање Срба у Хрватској, па онда сталне ове нестабилности које се унутар БиХ појављују, па онда оно што се дешава у Црној Гори, то је проблем за себе, заиста тешко схватљив, а онда оно што је у Албанији, то још није ни артикулисано на прави начин, ту још ни не сагледавамо шта и како", рекао је проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону: "У Региону један од највећих проблема то су дискриминација, то су говори мржње, против Срба, хвала Богу то није случај у свим земљама региона. Бити Србин данас у Мађарској или Румунији, то је, стварно тамо људи не могу да се жале ни на шта, јер је положај изузетно добар.

Међу темама о којима се говорило били су и модели финансирања националних удружења, организовање заједничких акција, дечјих кампова, а речи је било и о култури и образовању, као и о увођењу престижне награде за књижевно дело.
Comments


bottom of page