top of page

Видео конференција Туркменског савета

Премијер Мађарске Виктор Орбан учествовао је данас на видеоконференцији лидера Туркменског савета, где Мађарска има статус посматрача.

Челници Туркменског савета, укључујући и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и азербејџанског председника Илхама Алијева, разменили су искуства о мерама уведеним на националном нивоу против новог корона вируса и изразили подршку неометаној трговини и транзиту, изјавио је Орбанов представник за штампу Берталан Хаваши. Лидери су, како се наводи у саопштењу, размотрили могућности сарадње у сектору здравства, при чему је Орбан изразио захвалност Мађарске на донацијама примљеним од Узбекистана и Азербејџана. Узбекистан је Мађарској испоручио 150.000 маски, а Азербејџан додатних 10.000.

Орбан је такође захвалио Казахстану што је дозволио да авиони који превозе медицинску опрему из Кине, слећу у ту земљу, ради допуне горива. Упркос ограничењима извоза, Турска је дозволила испоруку осам тона текстила за израду маски, као и гела за дезинфекцију руку у Мађарску, рекао је Орбан.


„У проблематичним временима види се ко су вам заиста прави пријатељи“, додао је премијер Мађарске, која статус посматрача у овој организацији има од пре две године.

bottom of page