top of page

ВИДЕО: Наставници и ученици блокирали Маргитин мост у Будимпешти

Поводом Светског дана просветних радника, два главна мађарска синдиката, ПДС и ПС, организовала су у Будимпешти демонстрације учитеља и наставника, који траже веће плате и смањење обима посла. Ученици, наставници, родитељи, баке и деке јутрос су формирали живи ланац, залажући се за унапређење образовног система.Поред, осталог, блокирали су и Маргитин мост, једно од саобраћајних чворишта престонице. Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ рекао је да је на страни мађарских наставника, тако да градски службеници нису ометали демонстранте.


Они између осталог траже повећање плата од 50 одсто, смањење радног оптерећења, слободу избора уџбеника, промене у вези са националним наставним планом и програмом, независно Министарство просвете и обнову неких школских објеката.


Наставницима су се придружили и студенти, који су играли главну улогу у блокади моста. Њихов представник је позвао учеснике да „поврате наду и будућност заједно“. Учесници су узвикивали слоган „Нема будућности без наставника“ и држали знак „Ми стојимо уз наше наставнике“. Неки од њих су носили националне заставе, као и заставе Рома и Мађара из Румуније. "Ко ће сутра да предаје?“, писало је на једном од транспарената.


Говорећи испред једне будимпештанске основне школе, Ержебет Борош, шефица синдиката јавних службеника МККС, изразила је подршку свог синдиката захтеву да се повећањем плата надокнади пад вредности зарада због инфлације, и то ретроактивно од 1. јула. Она је изразила противљење новом пропису да државне институције ограниче грејање на 18 степени Целзијусових.


Борошева је рекла да синдикат тражи право на штрајк "који ће осигурати поштене плате и разговоре, у којима се стране сматрају једнакима": „Доста нам је снисходљивости јавних службеника и чињенице да нема консултација о условима рада и живота, нити разговора о платама“, рекла је она и додала да МККС очекује да ће влада третирати јавне службенике „као људе, а не као оне на којима може да уштеди”.


Ласло Нађ, шеф штрајкачког одбора у будимпештанској средњој школи "Ференц Келчеи", рекао је да, иако је био један од 45 наставника у школи који су учествовали у данашњем штрајку, и даље је по закону обавезан да предаје у четири, од шест разреда у којима држи наставу: „Ово није штрајк. Немогуће је извести овакав штрајк. Он се не може одржати ако се не може видети", додао је.


Председница националног одбора ПДС-а Ана Комјати, рекла је да је предвиђено да око 13.000-14.000 наставника из више од 200 школа учествује у штрајку. Она је рекла да је ПДС поново заказао штрајк за 14. октобар, напомињући да је управо на данашњи дан пре годину дана ПДС, заједно са синдикатом просветних радника ПС, изнео своје захтеве.


Иштван Ташковић, шеф Синдиката радника социјалног осигурања ТБДС, критиковао је одлуку да се суспендује пропис који захтева температурни опсег у затвореном простору од 20-22 степена Целзијуса, за раднике.

bottom of page