top of page

ВИДЕО: Од данас српско-мађарске патроле на граници

Министар унутрашњих послова у Влади Србије Александар Вулин и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер, изјавили су да су заједничке полицијске српско-мађарске патроле, које ће од данас заједнички бринути о безбедности границе Србије и Мађарске, доказ да су односи између две државе "на највишем историјском нивоу".

На граничном прелазу Хоргош-Реске, где су два министра обишла припаднике заједничких патрола, министар Вулин је истакао да за Србију није прихватљиво да буде паркинг за мигранте и да су заједничке патроле заштита и Србије и Мађарске и нашег начина живота. Истакао је да за мигрантску кризу нису криве ни Србија ни Мађарска, које су дужне да се носе са њеним последицама, јер она изазива безбедносне, социјалне и хуманитарне проблеме. Министар је нагласио да заједничке патроле помажу да се и српска и мађарска граница боље чувају. Миграције су, како је навео, реалност нашег света и нашег времена, али ми нећемо дозволити да се суштина наше земље и наш начин живота на било који начин промени.

"Зато је сарадња са полицијом Мађарске толико важна. Јачање мађарске границе је добра вест и за Србију, зато што када мигранти знају да је нека граница чврсто поседнута и брањена они не долазе", рекао је министар Вулин и додао да је захвалан Мађарској на заједничким патролама које већ делују на граници Србије са Северном Македонијом.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Мађарске Пинтер истакао је да је на састанку са колегом Вулином потврђено да је сарадња између Србије и Мађарске на највишем политичком нивоу, укључујући и сарадњу у области унутрашњих послова. Навео је да по питању илегалних миграција, Србија и Мађарска имају иста размишљања и да су резултат тога заједничке патроле на границама Србије и Мађарске и Србије и Северне Македоније које треба да допринесу да границе буду боље чуване.

"Циљ нам је да друге државе буду део те сарадње", рекао је Пинтер и додао да су државе чланице Европске уније које имају копнене границе увиделе да су ставови Мађарске по питању заштите границе добро решење.

"Желимо да заједничке патроле представљају пример за будућност свима осталима", рекао је министар Пинтер и додао да је са министром Вулином разговарао и о актуелној епидемиолошкој ситуацији изазваној корона вирусом.
bottom of page