top of page

ВИДЕО: Опозиција тражи забрану гласања поштом у Румунији и Војводини

Мађарске опозиционе странке захтевају хитно уништавање гласачких листића послатих поштом, након што су многи од њих пронађени бачени и делимично спаљени на илегалној депонији у близини Sfantu Gheorghe у Румунији. Тражи се, такође, и обустава начина гласања у Војводини.


Случај у румунској Трансилванији не сме да прође без последица, рекао је портпарол Парбеседа Ричард Барабаш на онлајн брифингу за штампу, преношеном на Фејсбуку. Због тога се, како је истакао, удружена опозиција обраћа Државној изборној комисији са захтевом да испита случај и спречи даље злоупотребе.


Ана Орос из Моментума рекла је да је "оно што се догодило са гласовима послатим поштом у Трансилванији и Војводини, нарушило поверење у фер изборе и довело етничке Мађаре у понижавајући положај“. Она каже да су гласачке листиће бирачима етничких Мађара у Војводини делили савезници Фидеса, а не Пошта Србије, и да су гласачке листиће често попуњавали у њиховом присуству.


Данијел Карпат, заменик лидера Јобика, рекао је да вести из Трансилваније и Војводине сугеришу да Фидес планира да изврши изборну превару у недељу. Осврћући се на злогласну „превару са плавим листићима“ током избора 1947. године, он је рекао:„Чињеница да су некадашњи млади демократски политичари Фидеса постали стари бољшевици не овлашћује их да почине сличну изборну превару“.


Ана Орос је затражила да влада гарантује једнаке услове за све грађане Мађарске који гласају у иностранству. Према мађарским изборним правилима, грађани са сталном адресом у Мађарској који нису присутни у земљи 3. априла, морају да допутују на биралишта у мађарске амбасаде и конзулате да би гласали. Они, за разлику од мађарских држављана ван граница, немају право да гласају путем поште.


Гергељ Арато, шеф групе заменика Демократске коалиције, каже да су посматрачи Организације за европску безбедност и сарадњу оценили систем слања гласова поштом небезбедним, током претходних избора. Фидес злоупотребљава бирачко право етничких Мађара и успоставља систем који олакшава изборну превару, рекао је он.


Ево видео-снимка из румунске Трансилваније, који је данас објављен у медијима:

Comments


bottom of page