top of page

ВИДЕО: Разговори шефова дипломатија о билатералној сарадњи Србије и Мађарске

"Сарадња Србије и Мађарске налази се на историјском врхунцу и она је допринела развоју две државе и два народа", закључак је који се могао чути у многим приликама, а поновљен је и данас, приликом разговора шефова дипломатија две земље Николе Селаковића и Петера Сијарта у Београду.

Селаковић је, на заједничкој конференцији за штампу, подсетио да је од децембра 2020. до данас ово већ седми сусрет са његовим мађарским колегом, што најбоље осликава најсветлије и најбоље странице у историји две државе, што је озваничено 8.септембра прошле године закључивањем уговора о партнерству и сарадњи, те додао да учесталост дијалога сведочи о добрим односима Србије и Мађарске, и да прати пут који су утрли председник Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан. "Из овога се види колико лични односи лидера могу створити одличне односе за два народа и две државе", истакао је Селаковић.

Сијарто се истовремено осврнуо на изборе који ће се одржати у Мађарској и Србији 3. априлаи изразио очекивање да ће у обе земље актуелна политика добити подршку и да ће на обе стране границе резултат бити на корист сарадње, српске и мађарксе заједнице.

Селаковић се, апострофирајући успешну сарадњу навео резултате трговинско економске размене, која је прошле године, како каже достигла максимум, пошто је у првих 11 месеци вредност била 2 милијарде и 60 милиона евра, чиме се прешла магична граница од две милијарде. Уз Немачку и Италију, тиме је Мађарска доспела на треће место када је реч о земљама ЕУ. Указао је да се ради о сарадњи у бројним областима, и то не само кроз инфрструктурне пројекте, већ се тиче и енергетског повезивања преко Турског, односно Балканског тока.

Он је истакао и да се Србија поноси и статусом припадника националних мањина, јер је то тема којој се придаје велика пажња: "У нарендом периоду опредељени само да се сарадња развија, јача у сваком смислу", рекао је он и додао да је та сарадња кренула узлазном путањом кренула децембра прошле године кадасу два министарства потписала споразум који је омогућио заједничко дељење радног простора у дипломатско конзуларним представништвима у свету.

"Заваљујући предусретљивости мађарских колега, од пре неколико недеља у Ла Валети на Малти први пут Србија има своје стално присуство, користећи простор дипломатско- конзуларног представништва за своју конзуларну канцеларију", рекао је српски министар.

Говорећи о брзој прузи између Београда и Будимпеште, указао је да је важна и изградња пруге између Суботице и Сегедина и истакао да је циљ да све везе Србије и Мадајрске, која је највећи промотер потребе европских интеграција Србије, када дође до прирдруживања, не буду само планови већ реалност.

Селаковић се посебно захвалио Сијарту на личном прегалаштву у промовисању потребе да Србија што скорије постане чланица ЕУ и подсетио на његове речи поновљене више пута "да када би Мађарска доносила одлуку Србија би већ данас постала чланица ЕУ".

Указао је да су разговарали и о питањима важних за регионални мир и стабилност, о заједничкој посвећености очувању мира и стабилности у југоисточној Европи али и целој Европи, јер, како је рекао, само у миру, стабилном окружењу државе могу да се развијају на свим пољима.

Сијарто је потврдио да су односи две земље на историјско највишем нивоу, и да је некадашње непријатељство данас замењено стратешким пријатељством и сарадњом: "Знамо колико је требало порадити на тим резултатима. Сада имамо односе који се налазе на историјском највишем нивоу, а они су врло корисни и профитабилни за две земље, два народа, те и мањинске заједнице", рекао је.

Сијарто је казао да су ти односи постигли четири резултата без којих би две земље биле уназађене. Као први навео је привреду сарадњу која је достигла рекордни ниво те навео развој низа значајних пројеката, као што је повезивање брзом пругом: "Од 20 милијарди форинти колико је Мађарска обезбедила за инвестиције у иностранству, значајан износ уложен је управо у Србији", подвукао је.

Указао је и на енергетску сарадњу и рекао да она не постоји засигурно би обе земље биле жртве енергетске кризе са којом је данас суочен западни део Европе: "Од октобра постоји гасовод између две земље, преко којег је већ више од 700 милиона кубних метара гаса прошло. Да смо подлегли претњама санкцијама, да нисмо заступали националне интересе и да нисмо изградили тај гасовод данас би се суочавали са огромним проблемима у снабдевању гасом", нагласио је он.

Трећи резултат сарадње, према његовим речима, је што су две земље сарађивале успешно у спрачавану мигрантског таласа и успешно боре против организованих криминалних група кријумчара људи: "Помажемо Србији да одбрани своју границу на југу јер што више илегалних миграната успете да зауставите на јужној граници мање ће доћи на северну међу", објаснио је.

Сијарто је додао да да је резултат сарадње и то што од свих мађарских зједница ван матице најбољи положај има она у Војводини: "То се може захвалити спознаји да Мађари у Војводини и Срби и Мађарској повезују наше две земље и два народа, и ако јачају те заједнице јачају и наше земље", подвукао је он.

Рекао је да је програм економског напретка допринео јачању мањинских заједница. Указао је да је Мађарска уложила у Војводину 120 милиона форинти, да ће 99 предузећа добити пдоршку у висини од 26 милијарди форинти, и да ће на тај начин бити омогућене инвестиције у укупном износу од 60 милијарди форинти.

"Ако 3.априла у Мађарској резултат избора буде такав да садашња влада може наставити мандат наставићемо програм привредног развоја у Војводини", најавио је он.

Истакао је да ће избори 3. априла бити одржани у Будимпешти, Београду, Суботици и Сентандреји, да је то гласање веома значајно, јер од њих зависе не само будућност наше две земље, већ и мањинских заједница.

"Због тога ћемо учинити све да стекнемо поверење гласача за наредни мандат", поручио је он пожелевши председнику Вучићу и српској влади много успеха на изборима. Изразио је наду да ће на обе стране границе резултат избора бити такав да ће бити корист изврсне сарадње оба нарада моћи да уживају још много година.bottom of page