top of page

ВИДЕО: Хапшење Јожефа Сајера Бриселу

Белгијска полиција објавила је снимак тренутка када посланик мађарске владајуће странке Фидес и главни идеолог те партије, Јожеф Сајер, бежи са геј оргија, прошлог децембра, усред полицијског часа.


Случај Јожефа Сајера је крајем прошле године изазвао велики скандал, и то не само у Мађарској. Он је један од утемељивача мађарске владајуће странке Фидес, а био је и шеф комисије која је припремала нацрт новог Устава из 2012. године, у којем стоји да Мађарска дефинише брак као заједницу мушкарца и жене и отклања сваку другачију могућност.


Осим тога, он је прекршио и мере уведене против корона вируса, јер је учествовао на забави у Бриселу током полицијског часа. Сајер је због тога дао оставку у странци, као и на место члана Европског парламента.


Наиме, продукцијска кућа "Баргоенс", блиска полицији, снимала је документарац за телевизију ВТЛ, због чега је месецима пратила патроле током њихових интервенција. Тако се затекла и испред стана у центру Брисела у којем је полиција растурала нелегалну журку. Тада нису могли ни да претпоставе да ће угледати и Сајера, који је покушао да побегне кроз прозор и низ олук.


На видео-снимку се види 59-годишњи Сајер окружен полицајцима и са рукама притиснутим уза зид. На леђима је имао ранац у којем је полиција пронашла таблету екстазија, али он пориче узимање било каквих супстанци.


Сајер, који је у јавности познат по политичком конзерватизму и анти-ЛГБТ ставовима, накнадно се извинио због кршења пандемијских мера, али не и због свог контроверзног понашања. Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је тада да су Сајерови поступци "неодбрањиви" и да су у супротности са вредностима странке Фидес, која себе представља као носиоца традиционалних хришћанских и породичних вредности.


- Нећемо заборавити нити одбацити његових 30 година рада, али његово дело је неприхватљиво и неодбрањиво. Након тога, донео је једину одговарајућу одлуку када се извинио и поднео оставку на место члана Европског парламента и напустио Фидес - рекао је Орбан.bottom of page