top of page

ВИДЕО: Шта је Карпатска бригада?

Европско првенство у фудбалу прилика је за упознавање шире јавности са “Kарпатском бригадом”, званичном навијачком групом репрезентације Мађарске, која годинама прати национални тим на најважнијим такмичењима. Њихово присуство и агресивно понашање примећено је и у суботу поподне против Француске, а навијали су и против Португалије, прошле недеље у Пушкаш арени.


Ову групу мађарских хулигана чини неколико радикалних група "ултраша" из ове земље, а у организацији предњаче Грин монстерси, тврдо језгро навијача Ференцвароша, које прати клуб на свакој утакмици.


Монстерси су познати по насилништву и расистичким и антисемитским паролама упереним против Рома, Јевреја и људе тамније пути. Иронично, Мађарска у репрезентацији има и једног црног играча, натурализованог Француза Лоика Нега.


Декларишу се као десничарска мађарска патриотска организација која не преза од физичких обрачуна са ривалским навијачима и употребе ножева, што им је била главна одлика и током 90-их година прошлог века. Расистичке пароле и погрдне песме на рачун ривала уобичајени су део фолклора ове групе, а велики број мађарских хулигана активан је у борилачким спортовима и воле да покажу своје мишиће на трибинама током утакмица.


Пре четири године, на Европском првенству у Француској, мађарски хулигани су имали неколико расистичких испада због којих је Фудбалски савез ове земље кажњен новчано и опоменом.


На актуелном ЕП-у које се одржава и у њиховој земљи, после расистичких и хомофобних парола на мечу са Португалијом, за које су пријављени, Мађари су привукли пажњу и расистичким увредама на рачун једног од најбољих фудбалера света, Kилијана Ембапеа.Comments


bottom of page