top of page

Видљиви резултати подршке породицама

Каталин Новак, која је од јуче мађарска министарка за питања породице, каже да је број склопљених бракова порастао за 80 одсто у протеклој деценији, а да је број деце рођене у јануару и јулу 2020. порастао за 2.500 у односу на прошлу годину.


У интервјуу јавном мађарском сервису М1, министарка је истакла да ће буџет у наредној години буџет у овој области износити 2.500 милијарди форинти (6,9 милијарди евра) или 5 одсто БДП-а. То је највећи удео који је додељен породицама у било којој држави чланици Европске уније, и два и по пута већи у односу на 2010. годину, додала је она.


Захваљујући владиној политици, број склопљених бракова порастао је за 80 одсто у протеклој деценији. Број развода је, према њеним речима, најнижи у протеклих 60 година, а број деце рођене у јануару и јулу 2020. порастао је за 2.500 у односу на прошлу годину.


У вези са запошљавањем жена, министарка је рекала да влада нуди различите могућности породицама. Мајке после порођаја могу да остану код куће до три године, ако тако одлуче. У исто време, влада је повећала капацитет јаслица и ставила на располагање породични додатак бакама и декама, како би мајкама омогућила повратак на посао, ако желе, додала је она.

Comments


bottom of page