top of page

"Виз Ер": Захтеви за оснивање синдиката

Група од 14 инвеститора позвала је мађарску нискотарифну авио-компанију Виз Ер да дозволи запосленима оснивање синдиката и учлањивање у њих, наводећи да компанија „активно обесхрабрује такво организовање радника и крши њихова људска права".


Инвеститори, међу којима су и дански Пензиони фонд Академикер и британска Ардевора Асет Менаџмент група, поручили су Виз Еру да је слобода синдикалног удруживања садржана у низу глобалних и регионалних конвенција и закона, а да њихово истраживање указује на образац понашања у компанији којим се та врста активности запослених спречава.


У писму, у које увид имала британска агенција, наводи се шест примера спречавања синдикалног организовања у Виз Еру, почев од 2014. године када је румунски суд новчано казнио компанију због отпуштања 19 запослених убрзо након оснивања синдиката. У писму се цитира и интервју главног извршног директора Виз Ера Јожефа Варадија из јуна 2020, у којем је рекао да компанија не допушта улазак синдиката јер они „убијају посао“.


„Поштовање права радника се у крајњој инстанци тиче и безбедности путника“, изјавио је Јенс Мунк Холст, извршни директор данског пензионог фонда, вредног 23 милијарде долара. Према његовим речима, постоји већи број доказа да су радници спречавани да се учлањују у синдикате или су отпуштани када то ураде. "То је потпуно неприхватљиво", додао је он.


Инвеститори су у писму навели и недавну пријаву узбуњивача који је изразио забринутост због умора пилота и безбедности летења.


„Признавање слободе радника да оснивају синдикате и учлањују се у њих није само правна и морална обавеза послодавца, већ и важна стратегија за смањење ризика“, констатује се у писму уз позив Виз Еру "да јавно и формално призна права запослених на оснивање и учлањење у синдикате" и да се обавеже да их неће дискриминати по том основу.


Холст из Академикера је рекао ће тај пензиони фонд продати свој власички удео ако руководство Виз Ера одбије да реагује.


„Ако компанија не реагује и формално не призна синдикате, наша једина опција је да изађемо из власништва и да ставимо компанију на нашу црну листу. Сачекаћемо до 20. децембра и ако наши захтеви на састанаку не буду прихваћени, очекујте искључење", рекао је Холст.

Comentários


bottom of page