top of page

Висока казна за називање владе нелегитимном

Парламентарна већина одлучила је да опозиционог посланика Ласла Шебијана - Петровског, који доводи у питање легитимитет владе и самог парламента, казни због таквих његових оцена.Парламент казнио Ласла Шебијана - Петровског, посланика опозиционе странке Демократска коалиција, са 3.949.200 форинти (око 9.700 евра), колико износи његова двомесечна плата. Резултат гласања био је 129 гласова за, 50 против и један уздржан.


Опозициони политичар је владу назвао „нелегитимном“ током јунске седнице парламента, када је рекао: " ... Једно је сигурно: легитимна влада не би судила ниједном од њих, већ само нелегитимна влада која има своје интересе у срцу“, рекао је Ласло Себијан - Петровски на крају једног свог говора.


Према његовом виђењу, употреба израза „нелегитимна влада” сама по себи „спада у слободу изражавања, тако да не би требало да постоји основ за било какву казну”. Међутим, према одлуци, довођење у питање легитимитета мађарске владе значи уједно и довођење у питање легитимитета парламента, укључујући и мандат посланика, јер влада свој мандат црпи из парламента, преноси мађарска новинска агенција МТИ.


Према Уставу, посланици се бирају непосредним и тајним гласањем, на основу општег и једнаког права гласа. Довођење у питање ових чињеница – објашњава се у одлуци – јесте "еклатантно вређање ауторитета парламента и неприхватљиво је да поједини посланици неосновано доводе у питање уставни поредак Мађарске, зарад политичке добити".

Kommentare


bottom of page