top of page

Високе затворске казне за кријумчаре људи

Запрећена казна у Мађарској за кријумчарење миграната је од једне до пет година затвора. Мађарски судови све више изричу казну од две до три године за српске држављане који се баве овим нелегалним послом. За организаторе кријумчарења je запрећена казна од 10 до чак 20 година затвора.


Кријумчарење илегалних миграната јуче се трагично завршило у близини мађарско-српске границе. У саобраћајној несрећи аутомобила са српским регистарским ознакама који је превозио десет странаца без докумената, код места Морахалом, живот је изгубило седморо људи, а тројица миграната и возач из Србије су теже повређени. Мигранти воле да кажу да је то игра која се води даноноћно дуж српско-мађарске границе. Кријумчари их довозе и остављају поред границе, а претходно их снабдевају разним алатима - ашовима (десетине тунела је откривено), маказима да исеку жицу или лествама да би прескочили ограду.

Током последња 24 сата приведено је 345 странаца без докумената, показују најновији подаци мађарске полиције. Осамдесет пет посто ових људи су доспели ту помоћу кријумчара људи. Седам кријумчара је ухапшено за последња 24 сата, саопштила је полиција.

У протеклих 6 месеци два пута недаљно ухапшен је неко од српских грађана, али се овим нечасним послом баве многи у региони. Јуче су ухапшена два сиријска држављана која су ситуирана у Аустрији, због покушаја да нелегално прошверцују мигранте у ту земљу.

Српски грађани учествују све чешће у овом нелегалном послу, а пракса је да смештају и по 10 до 15 људи у аутомобиле који нису теренти. Кријумчари узимају 4.000. до 5.000 евра по мигранту, да би се неко из Србије пребацио у Аустрију.

Comments


bottom of page