top of page

Високе казне за грађане без маске

Мађарска влада уводи сакнције за оне грађане који не поштују обавезу ношења заштитних маски на јавним местима. Према новим правилима, у случају кршења овог прописа неће одговарати само особа за коју се утврди да је без маске, већ и власник објекта где је боравила.


Најновијим мерама мађарске владе, уведене су санкције за све који не носе маске у затвореном простору, у коме борави више особа. Тако ће, примера ради, купац који у продавници не носи маску бити новчано кажњен, али не само он, већ и радња у којој се затекао. У случају да се у истој радњи три пута понови оваква ситуација, она ће бити затворена, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан на конференцији за штампу.


Према његовим речима, број нових инфекција је био рекордно висок, с тим што треба очекивати да ће он наредних дана бити и већи. Међутим, напоменуо је да би током другог таласа у фокусу требало да буде број умрлих, а не број нових инфекција.


„Све док број смртних случајева не расте драстично и док смо у стању да спасемо старије особе, затварање школа неће бити на дневном реду“, рекао је мађарски премијер.


Влада, како је рекао, жели да избегне полицијски час и поновно увођење дигиталног образовања: „Све треба да се одвија као и до сада, било да су то радне активности, школе, па чак и спорт, култура и уметност. Туризам и угоститељство такође треба да наставе да функционишу, али не као да се ништа није догодило. Међутим, њихово пословање се мора наставити".


Он при том није прецизирао на који начин ће туризам у Будимпешти моћи да функционише, ако се има у виду да су границе Мађарске затворене за грађане већине држава. Опозиција је у више наврата оптужила Орбана да је та мера заведена беспотребно, односно да затварање граница нема толико везе са корона вирусом, колико са "настојањем премијера да осиромаши градску касу Будимпеште, тиме што је укинуо прилив средстава од туризма".


Comments


bottom of page