top of page

Високи Дечани: Шест година безакоња

Манастиру Високи Дечани није враћена имовина, иако је јуче истекло шест година откад је тзв. Уставни суд Косова донео правосудну пресуду. За то време у Приштини је промењено пет влада и два председника привремених институција, али нико није спровео у дело одлуку да се манастиру Српске православне цркве врати 24 хектара земље, за шта се, бар на речима, залажу и амбасадори Квите на Косову и Метохији.Мало се помиње чињеница да је Високим Дечанима 1946. године одузето више од 700 хектара земљишта и шуме, а ту одлуку комунистичких власти у Приштини „поштују”, јер им иде у прилог. Премијер привремених приштинских институција Албин Курти истиче да је Косово „најдемократскија земља на западном Балкану”, али одбија да примени ову пресуду и тврди да та земља припада друштвеним предузећима „Апико” и „Иљирија”, односно да никада није припадала српској цркви.


Лидер Самоопредељења наводи да је изненађен што је Уставни суд одлуком из 2016. легализовао одлуку из 1997. и времена Слободана Милошевића, када је држава ову имовину вратила манастиру. Локалне власти желе да иду корак даље и годинама покушавају да покрај манастира изграде ауто-пут. До сада им то није полазило за руком, због оштрих дипломатских нота странаца.


У међувремену, шеф Канцеларије Европске уније на Косову, Томаш Суњог, поздравио је констатацију уставног суда, којом се од косовских власти захтева да изврши одлуку у имовинском предмету манастира Високи Дечани.


„Позивам власти да предузму кораке како би се осигурало да се одлуке уставног суда, укључујући и одлуку којом се дозвољава упис земљишта манастира Дечани, као и друга решења судских власти, извршавају брзо и на неарбитраран начин”, наводи се у саопштењу.


Међународна заједница на Косову је и раније позивала надлежне да спроведу одлуку уставног суда, према којој 24 хектара земљишта припада манастиру Високи Дечани. А председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је да је ситуација поводом питања имовине око манастира Високи Дечани неправедна, али да је Косово у тешком положају после уставне одлуке.


„Ако не спроведемо судску одлуку, сами себи правимо препреке”, рекао је Харадинај за РТК. И управо у томе је и суштина. Премијер Курти каже да неће да формира ЗСО, јер тако сугерише уставни суд, али му сада не пада на памет да спроведе одлуку истог тог правосудног органа.


Адвокат Тома Фила каже да Србија мора да направи списак, да утврди шта је њено и шта је имовина Србије и њене историје, како на Косову и Метохији, тако и било где. За наш лист каже да смо мислили да се зна шта је наше, па се испоставило да није тако. Нагласио је да је потребно пописати све и осмислити деловање уколико неко покуша да то негира. Подсећа да је судски поступак за повраћај имовине Високим Дечанима трајао 16 година.


„То што није враћена имовина је безакоње које примењује садашњи режим на КиМ. То је само једна у низу мера којима се крше основна људска права, јер да подсетим да нису дозволили да се гласа на изборима и референдуму. То је доказ безакоња и то раде под патронатом САД, Немачке и Холандије”, каже Тома Фила.


Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић каже да када неко говори о владавини права, праву и правди на Космету, када се неко хвали како је Косово пример демократије и поштовања људских права и слобода, уз све аргументе који говоре супротно томе – сигурно је један од евидентних примера нивоа владавине права и закона на Космету неизвршена пресуда уставног суда која дочека и шесту годишњицу.


„Нажалост, када се ради о правима Срба, Српске православне цркве или било чему што има српски префикс, права и правде нема. Ситуација са имовином манастира Високи Дечани, 24 хектара земљишта који су 19. маја 2016. одлуком уставног суда враћени манастиру али се одлука ни након шест година не спроводи, сигурно најбоље описује да је правда на Косову селективна, баш као и људска права. Не постоји чак ни нада да ће се нешто променити набоље, већ се бојим да ће се због изостанка адекватне, конкретне акције међународне заједнице ситуација само погоршавати. Срби на Космету су уморни од декларативне подршке међународних представника, нама је потребна конкретна заштита од институционалног насиља Приштине”, каже Јевтић.


Историчар Александар Раковић сматра да када би се поменутих 24 хектара заиста вратило, то би можда омогућило да се отвори прича око повратка остатка имовине СПЦ коју су одузеле комунистичке власти. Он каже да не очекује да ће косовски Албанци икада вратити имовину манастиру Високи Дечани. Истиче да није реч само о овој имовини, јер би то отворило правна врата да се врати имовина и Пећкој патријаршији на око 800 хектара, али и многим другим црквама и манастирима СПЦ на Косову и Метохији.


„Њихов циљ је да од СПЦ одузму, украду и отму све што могу, укључујући и саме манастире и цркве, што су покушали када су се кандидовали 2015. да постану пуноправни члан Унеска. То је константа политике албанских сепаратиста која се сигурно неће мењати”, каже Раковић.


Додаје да постоје три могуће опције како би могао да се реши овај проблем, уколико би неко са запада натерао косовске Албанце да поштују туђу непокретну имовину за шта има много доказа.


„Или да се врати земљиште Високим Дечанима, или да се компензује за друго земљиште, или да се финансијски обештети СПЦ. Искрено не верујем да можемо ишта добро да очекујемо од Албанаца јер, не само у овом случају, постоје двоструки аршини. Једна правила важе за Србе, а друга за Албанце. Сећам се када је требало да се врати земљиште Пећкој патријаршији, које је требало да буде употребљено за испашу. Италијани су климнули главом и рекли ’биће урађено’, али никада се то није догодило. Не треба клонути духом, већ бити упоран и стално тражити да се врати земљиште, а једног дана ће се створити нове међународне околности које ће омогућити повраћај имовине СПЦ на Косову и Метохији”, каже Александар Раковић.


Последњих година такозвани историчари, не дајући ниједан доказ, тврде да су светиње Српске православне цркве на Косову културно наслеђе Косова и да то припада Албанцима. Уверавају да је то била првобитно имовина локалних Албанаца, а да су је Срби отели. Историчар Раковић каже да не постоји ниједан материјални доказ за тако нешто и да је реч о покушају фалсификовања историје.


„Косовски Албанци тврде да су Високи Дечани, Црква Богородица Љевишка, Пећка Патријаршија и Грачаница и још један број српских светиња никли на темељима албанских римокатоличких цркава, а да су Срби после преузели те цркве и направили их православним. Ништа од тога није истина и то нема никаквог упоришта у историјским чињеницама. То је само њихова политичка претензија, да преузму најпре ове четири велики светиње, а после тога ће имати отворен пут да отму целокупну српску културну баштину на КиМ. Они иду корацима за које мисле да имају подршку неких иностраних кругова, али су и неке римокатоличке земље на западу које су признале Косово против тога да се прекраја историја”, истиче Раковић.

Comments


bottom of page