top of page

Вишеградска група за убрзано ширење ЕУ

На састанку у Вадовицама, на југу Пољске, шефови дипломатија те земље, Мађарске, Словачке и Чешке су, на почетку пољског председавања Вишеградском групом, истакли да пандемија и криза коју је она произвела, дају нове аргументе у прилог убрзаном проширењу ЕУ на Западни Балкан, пре свега на Србију и Црну Гору."Ситуација после пандемије корона вируса даје нове аргументе да се убрза процес проширења ЕУ на Западни Балкан - на Србију и Црну Гору. Без тог проширења није могуће да се постигне стабилизација у региону", казао је 7. јула на конференцији за новинаре током састанка мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.


Домаћин састанка, шеф пољске дипломатије Јацек Чапутович најавио је мото пољског председавања В4 "Повратак у нормалност" и међу приоритетима председавања такође и подршку земљама Западног Балкана у процесу приближавања ЕУ, као и подршку Источном партнерству у оквиру политике суседства ЕУ, јавили су пољски медији.


"У периоду изласка из пандемије сарадња са најближим суседима и партнерима поприма посебан значај. Сложили смо се да је важно да Вишеградска група и даље остане портпарол држава региона Средње Европе", казао је Чапутович.


Јацек Чапутович је рекао да су сва четворица сложно оценили да ЕУ стоји пред важним изазовима као што је договор о вишегодишњем буџету, развојним фондовима, климатским питањима, а ту су и заједнички напори да Европа изађе из кризе изазване пандемијом корона вируса.


"То је важан задатак пред којим стоји ЕУ, посебно немачко председавање и зато смо се договорили да подржавамо Немачку у овом тешко периоду", казао је Чапутович.

Comments


bottom of page