top of page

Вишеградска група спремна да помогне Србији у заустављању миграната

Премијери земаља чланица Вишеградске групе најавили су данас у Прагу да су спремни да помогну Грчкој, Северној Македонији и Србији које су прве на удару на балканској траси како би се нови избеглички талас из Турске зауставио што јужније.„Не сме се поновити миграцијска криза из 2015. године”, казао је чешки премијер Андреј Бабиш на конференцији за новинаре са премијерима Пољске, Словачке и Мађарске.


Мађарски премијер Виктор Орбан упозорио је да заштита грчко-турске границе не мора да буде довољна за сузбијање новог таласа миграцијске кризе јер су наводно, како је рекао, већ десетине хиљада прешле ту границу: „Зато је неопходно да се помогне земљама на балканској миграцијској траси, пре свега Северној Македонији и Србији да се заустави напредовање у Средњу Европу. Морамо да настојимо да зауставимо ту масу што даље на југу”, казао је Орбан.


Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска понудиле су данас Грчкој материјалну помоћ и ако је потребно полицајце за јачање грчке пограничне страже.


„Ценимо напоре Грчке у заштити спољашње границе ЕУ. Спремни смо да помажемо, да пошаљемо нашу помоћ. У томе се сви слажемо”, рекао је чешки премијер Бабиш и додао да ће се о конкретном облику помоћи одлучити на данашњем састанку министара унутрашњих послова ЕУ у Бриселу јер је мере против нелегалне миграције нужно координирати на европском нивоу.


Пољски премијер Матеуш Моравјецки и одлазећи словачки премијер Петер Пелегрини такође су изразили спремност својих влада да пошаљу материјалну помоћ и ангажују се и у заштити спољашње границе, с тим да је премијер Пелегрини нагласио да оживљавање прерасподеле и квота не долази у обзир.


Comments


bottom of page