top of page

Више новца за породичне бенефиције

Mађарска влада сматра да је заштита породица са децом од највеће важности, због чега ће, како је најављено, у буџету за 2024. обезбедити 3,307 милијарди форинти (8,6 милијарди евра) за подршку породици, упркос тешкој економској ситуацији изазваној ратом и санкцијама.Агнеш Хорнунг, државна секретарка за питања породице, на својој Фејсбук страници је написала да ће у буџету за наредну годину, породицама бити намењено три и по пута више средстава него у 2010. Износ који је на располагању за новчане накнаде као што су породиљски додатак, накнада за негу детета, додатак за негу бебе, додатак за негу детета или породични додатак – биће повећан на 1.300 милијарди форинти (3,3 милијарде евра), што представља раст већи од 10 одсто у односу на ову годину.


Према буџету усвојеном у петак, млађи од 25 година ће и 2024. године имати право на ослобађање од пореза на доходак грађана; мајке ће остати ослобођене пореза до своје 30. године, а држава ће такође обезбедити накнаду за први успешан испит из језика и курс саобраћајног образовања, истакла је државна секретарка.


Она је додала да ће 31 милијарду форинти (80,7 милиона евра) више него у 2023. години бити потрошено на породичне пореске олакшице, ослобађање од пореза на доходак за мајке са четворо и више деце, младе до 25 година и жене које имају децу до старости од 30 година - укупно 606 милијарди форинти (1,5 милијарди евра).


Агнеш Хорнунг је такође истакла да ће се износ субвенција за рад система јаслица стално повећавати, упоредо са повећањем броја места у јаслицама; расположиви износ следеће године биће седам и по пута већи од оног у 2010. години.


Она је додала да је влада повећала број елемената подршке породици на више од 30 у последњих 13 година и да остаје посвећена њиховом одржавању и обнављању, како би се породицама пружила најефикаснија помоћ.

Comentarios


bottom of page